Κινηματογραφική Λέσχη Άμφισσας: «Success Story» (του Νίκου Περάκη, 2017), 2, 3 και 4 Δεκεμβρίου 2017, Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας

Κινηματογραφική Λέσχη Άμφισσας

Success Story

του Νίκου Περάκη

2, 3 και 4 Δεκεμβρίου 2017, Σάββατο 21.30, Κυριακή και Δευτέρα, 21.00
Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας

Success Story
του Νίκου Περάκη

Δεν είναι το Success Story που έχεις συνηθίσει. Είναι ένα χρονικό προδοσίας και συνωμοσίας, μία «γκρίζα» κωμωδία στα πρώτα  χρόνια της κρίσης, ένα σκοτεινό παιχνίδι με πανίσχυρους παίκτες. Και η επιστροφή στο σινεμά του Νίκου Περάκη.

Παναγής Πάνδωρας: εύπορος ψυχίατρος, γιος μεγαλοεκδότη, γοητευτικός κι αδίστακτος.

Τζορτζίνα Τσελέπη: άνεργη ηθοποιός, κόρη μικροαστών καλλιτεχνών, όμορφη και αποφασισμένη να πετύχει.

Οι δυο τους, παρά τις διαφορές τους, ερωτεύονται ξαφνικά, απερίσκεπτα και παράφορα και παντρεύονται. Η Τζορτζίνα, στην προσπάθειά της να ταιριάξει στο περιβάλλον του Παναγή, απαρνιέται τον εαυτό της. Το δημιουργικό της αδιέξοδο, σε συνδυασμό με μια δύσκολη εγκυμοσύνη, την μεταμορφώνουν, καθώς συνειδητοποιεί πως τίποτα δεν είναι όπως το φαντάστηκε στο γάμο της.

Η ραγδαία αλλαγή των οικονομικών δεδομένων, η αυτοκτονία του πατέρα του Παναγή για χρέη κι η επικείμενη ανάμειξη του Παναγή στην πολιτική, μεγεθύνουν τις αντιθέσεις τους και απομακρύνουν το ζευγάρι δίνοντας, ραγδαία σχεδόν, τη θέση του θαυμασμού, του πάθους και της έλξης, στην απογοήτευση, την αποξένωση και τελικά την υποτίμηση και τον ανταγωνισμό. Τότε αρχίζει ο παραλογισμός, καθώς η ιστορία αγάπης τους, γίνεται μίσους κι εκδίκησης, με τους δυο τους να φτάνουν στα άκρα προκειμένου να επιβιώσουν.

Το γεγονός ότι υπάρχει στασιμότητα στην ελληνική κωμωδία και είναι ίσως το μοναδικό είδος που δεν έχει βελτιωθεί όσο θα περιμέναμε, οφείλεται στο γεγονός ότι αρχίζει και κουράζει, καθώς ξεμένει από ιδέες. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες ταινίες, όπως το Success Story, που κάνοντας απλά πράγματα, διαφέρει. Πρόκειται για μια ταινία που έχει τις αρετές του Νίκου Περάκη (συνηθισμένο στόρι, αλλά ενδιαφέρον σενάριο με χιούμορ) και περνάει πράγματα με το δικό του τρόπο. Έχει δικό της ιδιαίτερο στυλ και γενικότερα στοιχεία που θέλουμε να βλέπουμε.

Όχι ότι αποτελεί κακή προσπάθεια, ίσα ίσα που το ελληνικό σινεμά χρειάζεται τέτοιες προσπάθειες που είναι ειλικρινείς και προσφέρουν κάτι (έστω και λίγο) διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, με μια «απλή» ταινία, που έχει ενδιαφέρον.

Για να συνοψίσουμε, είναι μια ταινία που έχει συγκεκριμένα πράγματα να προσφέρει, ενώ παράλληλα κρατάει το ρυθμό και το στυλ της, σε μια προσπάθεια που αναμφίβολα δίνει κάτι καλό στον ελληνικό κινηματογράφο, έστω και αν δεν σφύζει πρωτοτυπίας, αν μη τι άλλο όμως έχει πολύ θετικά πράγματα. Βέβαια σε μερικά κρίσιμα σημεία και για κάποιες λεπτομέρειες χάνει την ευκαιρία να γίνει μια από τις πιο αξιομνημόνευτες των τελευταίων χρόνων. Αλλά και μόνο το γεγονός ότι διαφοροποιείται από τις συνήθεις ταινίες των τελευταίων χρόνων, της δίνει θετικό πρόσημο και μόνο λίγο δεν μπορείς να το χαρακτηρίσεις.

Σκηνοθεσία: Νίκος Περάκης (Βραβείο Καλύτερης ταινίας και Καλύτερου Σεναρίου για το «Λούφα & Παραλλαγή» το 1984 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης)

Σενάριο: Κατερίνα Μπέη

Πρωταγωνιστούν: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Φιόνα Γεωργιάδη, Πάνος Μουζουράκης, Τόνια Σωτηροπούλου, Τζένη Θεωνά, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Βάσω Καβαλιεράτου, Αννίτα Κούλη, Ανδρέας Κωνσταντίνου Νάσος Παπαργυρόπουλος, Ηλίας Βαλάσης, Πάνος Κρανιδιώτης, Γιάννης Κοκιασμένος

Διάρκεια: 90 λεπτά

Τρέιλερ: www.youtube.com/watch?v=ni9UcugfXN4