Κινηματογραφική Λέσχη Άμφισσας: «Η Μεγάλη Υπόσχεση» (του Τέρι Τζορτζ, 2017), 11, 12 και 13 Νοεμβρίου 2017, 21.00, Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας

Κινηματογραφική Λέσχη Άμφισσας

Η Μεγάλη Υπόσχεση

του Τέρι Τζορτζ, 2017

11, 12 και 13 Νοεμβρίου 2017, Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα, 21.00
Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας

Η Μεγάλη Υπόσχεση (The Promise)
του Τέρι Τζορτζ

1914. Ο Μεγάλος Πόλεμος παραμονεύει και η Οθωμανική Αυτοκρατορία καταρρέει. Η Κωνσταντινούπολη, η ζωντανή, πολυπολιτισμική πρωτεύουσα, είναι έτοιμη να παραδοθεί στο χάος. Ο Μάικλ φτάνει στον κοσμοπολίτικο κόμβο ως φοιτητής ιατρικής αποφασισμένος να φέρει τη μοντέρνα ιατρική στο χωριό της καταγωγής του στη Νότια Τουρκία, όπου Τούρκοι μουσουλμάνοι και Αρμένιοι χριστιανοί ζουν ειρηνικά για αιώνες.

Ο φωτορεπόρτερ Κρις βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για να καλύψει γεωπολιτικά θέματα. Είναι αφοσιωμένος στον έρωτα του για την Άνα, μια καλλιτέχνιδα Αρμένικης καταγωγής που συνοδεύει από το Παρίσι μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα της. Όταν ο Μάικλ συναντήσει την Άνα, η κοινή καταγωγή τους πυροδοτεί το πάθος μεταξύ τους και ο ανταγωνισμός ξυπνάει ανάμεσα στους δύο άντρες. Όσο οι Τούρκοι συνασπίζονται με τους Γερμανούς και η Αυτοκρατορία στρέφεται βίαια εναντίον των εθνικών μειονοτήτων της, οι δύο άντρες πρέπει να συμφιλιωθούν για να επιβιώσουν από τα γεγονότα που απειλούν τις ζωές τους. Κάποιες υποσχέσεις δίνονται και κάποιες ξεχνιούνται. Η πιο σημαντική είναι να μείνουν ζωντανοί και να πουν την ιστορία όπως την έζησαν.

Ο σπουδαίος σεναριογράφος Τέρι Τζορτζ αναλαμβάνει τα σκηνοθετικά ηνία και στρέφει το βλέμμα του σε ένα συγκλονιστικό γεγονός που άλλαξε το ρου της παγκόσμιας ιστορίας. Με επίκεντρο το επίμαχο θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων, η ταινία διηγείται μια επική ερωτική ιστορία. Πλέκοντας αριστοτεχνικά το προσωπικό με το ιστορικό, ο σκηνοθέτης «στήνει» μια υπερπαραγωγή με φόντο μια χώρα σε αναβρασμό και με ήρωες που γίνονται αναπάντεχα μάρτυρες σε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του 20ου αιώνα.

Το φιλμ δεν κατορθώνει να συναρπάσει παρά τα καλά του στοιχεία. Δίνει την ευκαιρία, όμως, να γίνεις μάρτυρας πραγματικών ιστορικών γεγονότων. Κυρίως η ταινία εκπαιδεύει το κοινό για ένα γεγονός που αξίζει να αναγνωριστεί, να μνημονεύεται και να τιμάται σε όλον τον κόσμο. Άλλωστε και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές ομολογούν πως δεν είχαν ιδέα για την γενοκτονία των Αρμενίων. Ο Κρίστιαν Μπέιλ επισημαίνει πως το φιλμ τον έκανε να συνειδητοποιήσει πόσο εύκολο είναι να θαφτούν συγκλονιστικές στιγμές της ιστορίας. Θα υπάρξει άραγε μία ανάλογη ταινία και για τους Έλληνες του Πόντου; Οι Αρμένιοι τα κατάφεραν. Σειρά τώρα των Ελλήνων και των Ασσυρίων.

Σκηνοθεσία: Τέρι Τζορτζ (Όσκαρ Καλύτερης ταινίας μικρού μήκους για το «The Shore» το 2012)

Σενάριο: Τέρι Τζορτζ, Ρόμπιν Σγουίκορντ

Πρωταγωνιστούν: Όσκαρ Αϊζακ (Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Α’ ανδρικού ρόλου σε μίνι σειρά ή τηλεταινία για το «Show Me a Hero» το 2016), Κρίστιαν Μπέιλ (Όσκαρ Β’ ανδρικού ρόλου και Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Β’ ανδρικού ρόλου σε ταινία για το «The Fighter» το 2011),  Σαρλότ Λε Μπον, Ζαν Ρενό

Διάρκεια: 134 λεπτά

Τρέιλερ: www.youtube.com/watch?v=IKAtdWXk5ww