Κινηματογραφική Λέσχη Άμφισσας: «Βικτώρια και Αμπντούλ» (του Στίβεν Φρίαρς), 13, 15 και 16 Οκτωβρίου 2017, 21.00, Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας

Κινηματογραφική Λέσχη Άμφισσας

Βικτώρια και Αμπντούλ

του Στίβεν Φρίαρς

13, 15 και 16 Οκτωβρίου 2017, Παρασκευή, Κυριακή και Δευτέρα, 21.00
Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας

Η ταινία αφηγείται την αναπάντεχη φιλία που είχε αναπτυχθεί ανάμεσα στη βασίλισσα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, Βικτώρια κι έναν Ινδό, τον Αμπντούλ, μέλος του υπηρετικού της προσωπικού, κατά τα τελευταία χρόνια της ζωή της. Οι δυο τους θα έρθουν κοντά και μέσα από τη δική του ματιά, η βασίλισσα θα δει τον κόσμο με άλλη οπτική και θα τον χρίσει έμπιστο δάσκαλο και πνευματικό σύμβουλό της, γεγονός που θα εξοργίσει τον κύκλο της.

Με ένα φιλμ θεαματικό, πλούσιο σε ντεκόρ και κοστούμια και γενικά με μια άρτια υπερπαραγωγή, ο διάσημος Στίβεν Φρίαρς, καταφέρνει να θίξει μέσα σε δύο ώρες θέματα που έχουν σχέση με τη φυλετική διαφορετικότητα, τη θρησκεία, την εξουσία και τη φιλία. Ταυτόχρονα σατιρίζει με λεπτό χιούμορ το πρωτόκολλο των Βρετανικών ανακτόρων, τις ίντριγκες, τις πολιτικές σκοπιμότητες και τον ανταγωνισμό σε όλα τα επίπεδα: από τη γυαλιστερή επιφάνεια της βασιλικής αυλής μέχρι τα άχρωμα δωμάτια του υπηρετικού προσωπικού.

Η Τζούντι Ντεντς δίνει ένα ρεσιτάλ ερμηνείας και παίζει απλά και μόνο με το πλούσιο σε εκφράσεις βλέμμα της που γεμίζει την οθόνη. Δεν δίνει καμία στιγμή το δικαίωμα μέσα από το ρόλο της να εξευτελισθεί ο θεσμός, παρόλο που η οπτική του σκηνοθέτη είναι διαφορετική. Εξαιρετική είναι επίσης, και η ερμηνεία του Αλί Φαζάλ που υποδύεται τον Ινδό υπηρέτη της Αμπντούλ. Επίσης, η φωτογραφία του Ντάνι Κοέν είναι απολαυστική καθώς τα γυρίσματα έλαβαν χώρα σε πολλές από τις αυθεντικές τοποθεσίες και στην Ινδία πολύ κοντά στο Ταζ Μαχάλ, ενώ για πρώτη φορά, μπήκε συνεργείο μέσα στο Osborne House στην Αγγλία.

Σκηνοθεσία: Στίβεν Φρίαρς

Σενάριο: Λι Χολ

Πρωταγωνιστούν: Τζούντι Ντεντς (Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου «Ερωτευμένος Σαίξπηρ»), Αλί Φαζάλ

Διάρκεια: 106 λεπτά

Τρέιλερ: www.youtube.com/watch?v=aLWOQMnfxCY