Μήμυμα της Αντιδημάρχου Ιτέας Τριανταφυλλιάς Πιλάλα – Τσακίρη για την Επέτειο της Ναυμαχίας της Αγκάλης

Μήμυμα της Αντιδημάρχου Ιτέας
Τριανταφυλλιάς Πιλάλα – Τσακίρη
για την Επέτειο της Ναυμαχίας της Αγκάλης

……………………….

ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ
ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΙΤΕΑΣ

κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ ΠΙΛΑΛΑ – ΤΣΑΚΙΡΗ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ
ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΚΑΛΗΣ

Η Ιτέα, εορτάζοντας τα 190 χρόνια από το μεγάλο ιστορικό γεγονός της Ναυμαχίας της Αγκάλης που έλαβε χώρα την 17η Σεπτεμβρίου 1827 στην δυτική πλευρά του κόλπου της Αγκάλης στην περιοχή της Ιτέας, προγραμμάτισε τριήμερες επετειακές εκδηλώσεις στις 22, 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2017 στην Ιτέα.

Τις εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν ο Δήμος Δελφών Δημοτική Ενότητα Ιτέας, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας και η Ένωση Γυναικών Φωκίδας.

Ένα έθνος διατηρείται μεγάλο όταν θυμάται και εμείς οφείλουμε να θυμόμαστε τους αγώνες των Ελλήνων που μεγαλούργησαν με περιφανείς νίκες οι οποίες πρέπει να γίνονται παράδειγμα για το σήμερα.

Και επειδή η ιστορία γράφεται από τους ανθρώπους, εμείς οι Ιτιώτες έχουμε να λέμε με περηφάνια, ότι δύο άνθρωποι σημάδεψαν την ιστορία της πόλης μας .

Ο ένας είναι ο Άγγλος φιλέλληνας Φρανκ Αμπνεϋ Άστιγξ και ο άλλος ο μεγάλος Έλληνας Πολιτικός και πρώτος Κυβερνήτης της ελεύθερης Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας είναι ο ιδρυτής της πόλης μας διότι με διάταγμά του, υπέγραψε τη ληξιαρχική πράξη ίδρυσης της Ιτέας. Είναι ο ανάδοχος της πόλης μας .

Ο Φρανκ Αμπνεϋ Άστιγξ  με το ιδιαιτέρως ιστορικής σημασίας γεγονός της Ναυμαχίας της Αγκάλης ήταν ο λόγος που η Ιτέα με το Προεδρικό Διάταγμα 273/28-08-1990 από Κοινότητα Ιτέας ανακηρύχθηκε Δήμος, ενώ παράλληλα με το Προεδρικό Διάταγμα 150/4-4-1990 καθιερώθηκε η επέτειος της ναυμαχίας της Αγκάλης ως δημόσια εορτή και ορίσθηκε ο εορτασμός της την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου.

ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ!

Η Ναυμαχία της Αγκάλης ήταν ένα επεισόδιο του 8ετούς Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα των Ελλήνων (18211829) το οποίο αποτέλεσε την βασικότερη αιτία για την τελική ήττα των ΤουρκοΑιγυπτιακών ναυτικών δυνάμεων, η οποία συνετελέσθη στο Ναυαρίνο. Έλαβε χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες της 17ης  Σεπτεμβρίου του 1827 στη δυτική πλευρά του Κόλπου της Αγκάλης, στην περιοχή της Ιτέας.

Στη ναυμαχία συγκρούστηκαν εννέα πλοία των Οθωμανών με έξι πλοία μιας ελληνοβρετανικής μοίρας, υπό την ηγεσία του Άγγλου ναυάρχου Φραγκίσκο Άστιγξ. Μια ναυτική ιδιοφυΐα, τον δεύτερο σημαντικότερο φιλέλληνα μετά τον λόρδο Βύρωνα, τον θρυλικό κυβερνήτη της «Καρτερία» τον Φραγκίσκο Άστιγξ.

Η «Καρτερία» βύθισε στο κολπίσκο της Αγκάλης την τουρκική ναυαρχίδα και κατάστρεψε πάλι με τα πυρωμένα βλήματα τα 9 από τα 11 εχθρικά πλοία μετά από εύστοχους κανονιοβολισμούς. Πρόκειται για ένα γεγονός σταθμό στην παγκόσμια ναυτική ιστορία! Ένα ατμοκίνητο πλοίο κατάφερε να προσβάλει και να βυθίσει σειρά ιστιοφόρων πολεμικών. Η σημασία αυτού του γεγονότος ήταν τεράστια, καθώς ένα μόλις ατμοκίνητο πλοίο κατάφερε να μεταβάλλει την ισορροπία στο Κορινθιακό κόλπο εκκαθαρίζοντάς τον από τον εχθρικό στόλο

Αυτή η τεράστια νίκη του Άστιγγος ήταν το αίτιο της παράβασης της συνθήκης του Λονδίνου και αποχώρησης του τούρκο-αιγυπτιακού στόλου του Ιμπραήμ πασά από την Πύλο και η απώτερη καταστροφή του στο Ναβαρίνο. Η ναυτική υπεροχή του Επαναστατικού Ναυτικού των Ελλήνων ήταν πια γεγονός!

Ο Φρανκ Άμπνεϋ Άστιγξ  έκανε σκοπό της ζωής του την ελευθερία της Ελλάδας. Η Ελλάδα του έδωσε όραμα και αυτός της έδωσε τη ζωή του. Η Ελλάδα του έδωσε έμπνευση, σκοπό και νόημα ζωής και αυτός της έδωσες δόξα, τιμή και περηφάνια. Έχουμε χρέος να θυμόμαστε.

Καλούμε όλους τους συνδημότες μας να τιμήσουν με την παρουσία τους όλες τις εκδηλώσεις καθώς επίσης και να επισκεφτούν την έκθεση των Ιστορικών Έργων Τέχνης με θέμα τα πλοία του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων και  κυρίαρχο θέμα το πλοίο «ΚΑΡΤΕΡΙΑ», φιλοτεχνημένα από τον μέγιστο Έλληνα Εθνικό Καραβογράφο και εικαστικό μας νηολόγο κ. Αντώνη Μιλάνο.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο κτίριο «Κληρονομιά Μερκούρη» το οποίο βρίσκεται στην συμβολή των οδών Παπαλεξανδρή και  Άστιγγος στην Ιτέα.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετέχουν με οποιοδήποτε τρόπο στο πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων και ιδιαίτερα όλους όσους με την όποια συμμετοχή τους συνέβαλαν στο να αναδειχθεί η ιστορία της πόλης μας. 

< πάτησε εδώ για να δεις το πρόγραμμα των εκδηλώσεων >