Η Δήμητρα δοκίμασε και μας προτείνει συνταγή για Κολοκυθομπούρεκο

η Δήμητρα Καστρίτη – Συκιανάκη δοκίμασε και μας προτείνει  συνταγή για…

Κολοκυθομπούρεκο

Υλικά για 15 κομμάτια

Για τη ζύμη:

  • 200 ml νερό
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 30 ml ρακή (προαιρετικά)
  • 600 γρ αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κγ αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 200 γρ (2 – 3 μεγάλα) κολοκυθάκια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 150 γρ πατάτες, κομμένες σε λεπτές ροδέλες
  • αλεύρι για τα λαχανικά
  • 500 γρ ξινή μυζήθρα
  • 500 γρ νωπή μυζήθρα
  • 3 ΚΣ φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 ΚΣ ελαιόλαδο, για επάλειψη
  • λίγο σουσάμι, για πασπάλισμα

Ετοιμασία – ψήσιμο

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω όλα τα υγρά υλικά, το νερό, το ελαιόλαδο και τη ρακή, ανακατεύω.
  2. Αναμιγνύω το αλεύρι με το αλάτι και τα προσθέτω σταδιακά στο μείγμα των υγρών μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια και τα τοιχία.
  3. Παίρνω τα 2/3 της ζύμης και το ανοίγω σε αλευρωμένη επιφάνεια σε διάμετρο που να καλύπτει την διάμετρο και τα τοιχία του ταψιού (37 εκ).
  4. Αλείφω το ταψί (25 εκ διαμέτρου) με ελαιόλαδο και μεταφέρω σ αυτό τη ζύμη. Φροντίζω να ακουμπήσει καλά στον πάτο και περιμετρικά. Κόβω όση περισσεύει από τα τοιχία.
  5. Ξεκινάω να βάζω σε στρώσεις τα υλικά, πρώτα οι πατάτες αφού πρώτα τις ραντίσω με αλεύρι και αλάτι, έπειτα τα τυριά (ξινή και γλυκιά μυζήθρα), ο δυόσμος 1 ΚΣ, τα κολοκυθάκια που κι αυτά τα πασπαλίζω με αλεύρι και αλάτι και πάλι τα τυριά κι ο δυόσμος.
  6. Επαναλαμβάνω τις στρώσεις άλλη μια φορά.
  7. (πατάτες – τυριά – δυόσμος – κολοκυθάκια – τυριά – δυόσμος – πατάτες – τυριά – δυόσμο ς- κολοκυθάκια – τυριά – δυόσμος).
  8. Τελειώνοντας τη γέμιση ραντίζω με 100 ml ελαιόλαδο.
  9. Γυρίζω προς τα μέσα τη ζύμη που περισσεύει να σκεπάσει τη γέμιση.
  10. Ανοίγω όμοια τη ζύμη που περίσσεψε και σκεπάζω την πίτα. Κόβω όση περισσεύει από τα τοιχία.
  11. Γυρίζω περιμετρικά τη ζύμη να κλείσει σαν πακέτο η πίτα.
  12. Ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζω με σουσάμι.
  13. Κόβω τα κομμάτια τις πίτας με ένα κοφτερό μαχαίρι.
  14. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200* C  για 1 ώρα και 15 – 20 λεπτά, η πίτα θα πάρει ελαφρό χρώμα.
  15. Βγάζω από το φούρνο και σερβίρω ζεστή ή κρύα.