Κουλούρι – Η Δήμητρα δοκίμασε και μας προτείνει συνταγή για το αγαπημένο μαθητικό σνακ

Κουλούρι

η Δήμητρα Καστρίτη – Συκιανάκη δοκίμασε και μας προτείνει
συνταγή για το αγαπημένο μαθητικό σνακ

Υλικά για 4 κουλούρια

150 γρ. αλεύρι σκληρό
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ γεμάτο ζάχαρη
1/3 φακελάκι ξερή μαγιά
90 ml νερό
1/6 κ.γ. τριμμένο γλυκάνισο
90 γρ. ωμό σουσάμι

Ετοιμασία – ψύσιμο

Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά, ανακατεύουμε και ζυμώνουμε για 10 λεπτά. Στο ανακάτεμα των υλικών, προσοχή, να μην έρθει σε απευθείας επαφή η μαγιά με το αλάτι. Καλό είναι, να βάλουμε το αλάτι προς το τέλος του ζυμώματος. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί περίπου 20 λεπτά, σκεπασμένη με μια βρεγμένη πετσέτα.

Σ’ ένα μπολ διαλύουμε καλά τη ζάχαρη με 1 φλυτζάνι νερό για να φτιάξουμε ένα ελαφρύ ζαχαρόνερο. Αυτό, μετά θα δώσει έξτρα χρώμα και γεύση στο κουλούρι. Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπαλάκια. Πλάθουμε σε καλά αλευρωμένο πάγκο το κάθε μπαλάκι σε μακριές λωρίδες, ενώνουμε τις άκρες της κάθε λωρίδες για να σχηματίσουμε κύκλο.

Βάζουμε το σουσάμι σε ένα πλατύ και μεγάλο μπολ. Βουτάμε προσεκτικά κάθε κουλούρι στο ζαχαρόνερο και μετά το περνάμε στο σουσάμι, μέχρι να καλυφθεί. Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα και βάζουμε πάνω τα κουλούρια. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν, περίπου 30 λεπτά, μέχρι να γίνουν τουλάχιστον διπλάσια σε μέγεθος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις πάνω-κάτω στου 200°C βαθμούς για περίπου 12 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Καλό είναι να έχουμε βάλει μέσα στο φούρνο ένα μεταλλικό μπολάκι ή ταψάκι με λίγο νερό για την υγρασία.