Αξέχαστες Γιορτές στην Επτάλοφο/Αγόριανη Παρνασσού!

Αξέχαστες Γιορτές στην Επτάλοφο!

eptalofos1

Η Επτάλοφος (και όχι ο Επτάλοφος) είναι χτισμένη στις βορειοδυτικές πλαγιές του Παρνασσού, σε υψόμετρο από 850 μ. έως 940 μ. και απέχει από την Αθήνα 185 χλμ. μέσω Αράχωβας ή 178 χλμ. μέσω Αμφίκλειας και Λιλαίας.  Βρίσκεται πάνω στο δρόμο που έρχεται από το Λιβάδι της Αράχωβας, περνάει τη διασταύρωση για τα χιονοδρομικά και  κατεβαίνει χαμηλά, στον κάμπο της Λιλαίας, οπότε εκεί είτε στρίβουμε αριστερά (προς Λιλαία) είτε δεξιά (προς Πολύδροσο). Απέχει 24 χλμ. από την Αράχωβα,  20 χλμ. από τα χιονοδρομικά κέντρα, 10 χλμ. από τη Λιλαία και 13 χλμ. από την Πολύδροσο (Σουβάλα).

Στο χωριό τρέχουν από παντού άφθονα γάργαρα νερά. Ακόμη και καταρράκτης υπάρχει μέσα στο χωριό (μόλις 3 λεπτά με τα πόδια από την πλατεία, δίπλα από την ταβέρνα “Τα Πλατάνια”), που σχηματίζεται από το Αγοριανίτικο Ρέμα.  Στην πλατεία θα πιούμε παγωμένο νερό είτε από δύο μπρούντζινα στόματα που είναι ενσωματωμένα στα δύο αιωνόβια πλατάνια, τα οποία ρίχνουν τη σκιά τους στα τραπέζια που απλώνουν οι παρακείμενες ταβέρνες και τα καφέ είτε από την πέτρινη χτιστή κρήνη.

Η Επτάλοφος (που παλαιότερα λεγόταν Αγόριανη) σήμερα έχει περίπου 450 κατοίκους. Είναι στεφανωμένη από το πολύ όμορφο ελατόδασος του Παρνασσού (ο οποίος με 2.457 μ. υψόμετρο είναι ένα από τα ψηλότερα βουνά της Στερεάς Ελλάδας και το 8ο σε όλη τη χώρα). Ανηφορίζοντας από το χωριό προς τα πάνω μπαίνουμε αμέσως στο δάσος. Στα 4 χλμ. συναντάμε διασταύρωση: αριστερά βγάζει σε 3 ακόμη χλμ. στις εγκαταστάσεις του Elatos Resort, ενώ ευθεία συνεχίζει προς χιονοδρομικά, Λιβάδι και Αράχωβα.. Πάμε να δούμε και το Elatos Resort (αξίζει η διαδρομή, θα δούμε συν τοις άλλοις και δεκάδες πολυτελή σαλέ μέσα στο δάσος). Επιστρέφουμε πίσω και στον κύριο δρόμο στρίβουμε αριστερά. Ακόμη 6 χλμ. και φτάνουμε σε νέα διασταύρωση: αριστερά ο δρόμος ανηφορίζει και καταλήγει σε 10 χλμ. στα χιονοδρομικά κέντρα Παρνασσού (τα οποία στην ουσία είναι τρία: η Φτερόλακκα και τα Κελλάρια που έχουν πια μεταξύ τους ενωθεί και ο Γεροντόβραχος που θεωρείται ανεξάρτητο χιονοδρομικό), ενώ ευθεία ο δρόμος διασχίζει το Λιβάδι και καταλήγει (σε 14 χλμ. από την εν λόγω διασταύρωση) στην Αράχωβα.

Πρέπει να πούμε εδώ ότι όλη αυτή η διαδρομή κινείται μέσα στα όρια του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, που έχει πλούσια χλωρίδα (έλατα, μαυρόπευκα κλπ.) αλλά και πανίδα (όλα σχεδόν τα άγρια ζώα του Ελληνικού χώρου).

< πάτησε εδώ για περισσότερες πληροφορίες >