«Δωρικόν Τσίπουρο» της Οινοποιίας Μπαλατσούρα (Κονιάκος Φωκίδας)

Πηγή: Οίνοι Μπαλατσούρα

Απεσταγμένο δύο φορές σε χάλκινο άμβυκα, από στέμφυλα που καλλιεργούνται βιολογικά.

Το απόσταγμα στεμφύλων (δωρικό τσίπουρο), είναι μονοποικιλιακό καθόσον προέρχεται από στέμφυλα (και όχι από κρασί), της ορεινής και μοναδικής ποικιλίας «Κοσμάς».

Η πρώτη ύλη (σταφύλια) καλλιεργείται βιολογικά στον αμπελώνα και στη ζύμωσή τους μέχρι την στιγμή της απόσταξης δεν παρεμβαίνουμε με οιονδήποτε τρόπο στη φυσική διεργασία, δηλαδή χρησιμοποιούμε τις άγριες φυσικές τους ζύμες και δεν χρησιμοποιούμε χημικά ή άλλα πρόσθετα.

Η απόσταξη είναι διπλή, σε χάλκινο άμβυκα από πιστοποιημένο βιολογικά αποστακτήριο.

Η αγνή πρώτη ύλη και ο τρόπος απόσταξης χαρίζουν στο απόσταγμα όλο τον πλούτο των αρωμάτων της φύσης.

Ποικιλία «Κοσμάς»

Ο «Κοσμάς» είναι μια κατ’ εξοχήν ορεινή ποικιλία που απαντάται μόνο στις ορεινές περιοχές της κεντρικής Στερεάς Ελλάδος.

Αποτελούσε ανέκαθεν την πλέον αντιπροσωπευτική ποικιλία αμπέλου για οινοποίηση στις ορεινές αυτές περιοχές, καθώς είχε εγκλιματιστεί από πολλούς αιώνες και είχε επιλεγεί από τους ντόπιους πληθυσμούς ως η ποικιλία από την οποία δημιουργούσαν τον δικό τους οίνο.