Πολιτιστικός Σύλλογος Αρτοτινών «Ο Αθανάσιος Διάκος»: «25 Μαρτίου – Ημέρα μνήμης, ημέρα τιμής η σημερινή!» 

Πολιτιστικός Σύλλογος Αρτοτινών «Ο Αθανάσιος Διάκος»

Ημέρα μνήμης, ημέρα τιμής η σημερινή! 

Η Αρτοτίνα, το καπετανοχώρι της Ρούμελης τιμά την επέτειο της 25ης Μαρτίου και τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Η συμβολή της Αρτοτίνας στον Αγώνα του 1821 μεγάλη, με τους ήρωες και οπλαρχηγούς που γεννήθηκαν και ανδρώθηκαν όπως ο Αθανάσιος Διάκος, ο προεπαναστατικός Λουκάς Καλιακούδας,  ο Ανδρίτσος Σαφάκας, ο Δήμος Σκαλτσάς, ο Ιωάννης Ρούκης, ο Αντώνης Κοντοσόπουλος (Γεράντωνος) και ο Ιωάννης Φαρμάκης.

Ιστορικής και ιδιαίτερης σημασίας η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και το κελί του Διάκου. Σκαλιστή χρονολογία σε αγκωνάρι στο Αρχονταρίκι μαρτυρεί την ύπαρξη της Ι. Μονής ήδη από το 1728 τουλάχιστον, ενώ η εκκλησία, στην σημερινή της μορφή και διαστάσεις, χτίστηκε το 1806. Στο κελί  του Διάκου είναι εντοιχισμένη η επιγραφή: «Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΗΡΙΔΟΣ 1830-1930. ΕΝΤΑΥΘΑ ΕΜΟΝΑΣΕ ΤΟ ΤΕΚΝΟΝ ΤΗΣ ΑΡΤΟΤΙΝΗΣ Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ».

Η επιγραφή τοποθετήθηκε από την Επιτροπή το 1930 ταυτόχρονα με τα επίσημα αποκαλυπτήρια, από κυβερνητικό κλιμάκιο της προτομής του Αθανασίου Διάκου στην πλατεία της Αρτοτίνας. 

Ο πολιτιστικός σύλλογος Αρτοτινών «Ο Αθανάσιος Διάκος» εύχεται Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες! Χρόνια πολλά Ελλάδα!

Με ιδιαίτερη τιμή

Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου
Αρτοτινών «Ο Αθανάσιος Διάκος»