The Guardian: Το Γαλαξείδι μέσα στα «10 από τα καλύτερα ελληνικά νησιά και ακτές χωρίς πολυκοσμία»

The Guardian / 13.3.2021

Αυτόματη μετάφραση

Η Ελλάδα είναι η λέξη στα χείλη όλων και, τα δάχτυλα σταυρωμένα, οι ηλιόλουστες παραλίες της θα μας καλωσορίσουν σύντομα. Όλα αυτά τα μέρη προσφέρουν μια γεύση του πραγματικού ελληνικού πολιτισμού

από M a r y V a l i a k a s

Με το τέλος της καραντίνας, οι κρατήσεις για διακοπές στην Ελλάδα αυξάνονται, καθώς οι άνθρωποι σχεδιάζουν ποιες θα είναι μερικές από τις πιο αναμενόμενες διακοπές ποτέ. Ωστόσο, για μια πραγματικά αποκαταστατική γεύση της ελληνικής ζωής, αξίζει να ανταλλάξετε τις τοποθεσίες στο προσκήνιο για μέρη όπου ο μαζικός τουρισμός δεν έχει επισκιάσει την ουσία του ελληνικού πολιτισμού: φιλοξενία και έναν ψυχρό τρόπο ζωής.

Αυτοί οι 10 εντυπωσιακοί προορισμοί νησιών και ηπειρωτικών χωρών προσφέρουν μια πιο μεστή πλευρά της Ελλάδας. Αυτά είναι τα μέρη όπου οι άνθρωποι είναι υπερήφανοι για την προσφορά φιλοξενίας – σύμφωνα με το αρχαίο έθιμο της Filoxenia , η αγάπη των ξένων – και όπου τα πράγματα γίνονται με μεράκι, αγάπη και ψυχή.

Αυτές είναι οι τοποθεσίες που έκαναν τους ανθρώπους να ερωτευτούν την Ελλάδα, όπου η Αρκαδική ιδέα της καλής ζωής, που μελετήθηκε από τους αρχαίους, είναι ακόμα ζωντανή και καλή.

Γαλαξείδι

Βυθισμένη στη θαλάσσια ιστορία, αυτή η όμορφη μικρή πόλη στον Κόλπο της Κορίνθου κάτω από τους αρχαίους Δελφούς είναι ένα πολύτιμο στολίδι. Μόλις τρεις ώρες δυτικά της Αθήνας, το κομψό νεοκλασικό θέρετρο κάμπτει γύρω από την παραλία και έχει την ατμόσφαιρα ενός ελληνικού νησιού. Ήταν ένα από τα πλουσιότερα λιμάνια της χώρας στην ακμή του 19ου αιώνα και παραμένει μεγαλείο. Είναι αυθεντικά ελληνικό και δημοφιλές στους ιστιοφόρους, χωρίς τα τουριστικά πλήθη.

Τι να κάνετε

Το ήσυχο, παρθένο κέντρο της πόλης είναι γεμάτο αρχοντικά καπετάνιου με πολύχρωμες προσόψεις, πλακόστρωτα δρομάκια, παραδοσιακές πλατείες και παραθαλάσσιες καφετέριες (ορόσημο εκκλησία Αγία Παρασκευή και το Ναυτικό Μουσείο αξίζει επίσης να τα δείτε). Το μαντείο των Δελφών απέχει μισή ώρα οδικώς, με το συγκρότημα του ναού και την εκπληκτική θέα στην κοιλάδα που καλύπτεται από ελιές. Την Καθαρή Δευτέρα (Τετάρτη Δευτέρα, 7 Μαρτίου του επόμενου έτους) οι επισκέπτες μπορούν να συμμετάσχουν στο Διονυσιακό Αλεβρουμούτζουρωμα (μουτζουρωμένο αλεύρι), όταν οι ντόπιοι στο κοστούμι του καρναβαλιού ρίχνουν χρωματιστό αλεύρι ο ένας στον άλλο για να σηματοδοτήσουν την έναρξη της Σαρακοστής.

Πού να μείνετε
Το Ganimede (δίκλινα από 65 € B&B), ένα οικογενειακό ξενοδοχείο στο λιμάνι του Γαλαξιδίου, είναι γνωστό για την παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία. Στο πρωινό, που σερβίρεται στην ολάνθιστη αυλή, όλα είναι σπιτικά – οι μαρμελάδες, τα πηγμένο γάλα, τα chutneys. Ο σύζυγος του ιδιοκτήτη της Χρυσούλας είναι επίσης αρτοποιός. Το Galaxa Mansion (δίκλιναα πό 65 € μόνο για δωμάτιο, πρωινό 10 € ανά pp) στο παλιό λιμάνι του Γαλαξιδίου είναι ένα οικογενειακά διοικούμενο ξενοδοχείο που επίσης υπερηφανεύεται για το παραδοσιακό, σπιτικό πρωινό. Τοπικά αυγά, πίτες κατευθείαν από την κουζίνα και ένα διάσημο στρούντελ όλων των ειδών.

Πού να φάτε

Το Maritsa’s στην παραλία είναι ένα από τα καλύτερα εστιατόρια θαλασσινών στην πόλη. Ο Μπέμπελης, λίγο πιο μακριά από την ενδοχώρα, προσφέρει εξαιρετική ταβέρνα σε παραδοσιακό περιβάλλον (κουρτίνες δαντέλας, φρέσκα λουλούδια).

…………………………………………………..

10 of the best crowd-free Greek islands and coastlines

Greece is the word on everyone’s lips and, fingers crossed, its sun-kissed beaches will welcome us back soon. All these places offer a taste of true Greek culture

by Mary Valiakas

With the end of lockdown in sight, holiday bookings to Greece are surging, as people plan what will be some of the most-anticipated holidays ever. For a really restorative taste of Greek life, though, it’s worth swapping the limelight locations for places where mass tourism hasn’t obscured the essence of Greek culture: hospitality and a soulful way of life.

These 10 stunning island and mainland destinations offer a more nourishing side of Greece. These are places where people take pride in offering hospitality – in line with the ancient custom of filoxenia, love of strangers – and where things are done with meraki, love and soul.

These are the sort of locations that made people fall in love with Greece in the first place, where the Arcadian idea of the good life, pondered by the ancients, is still alive and well.

Galaxidi

Steeped in maritime history, this pretty little town on the Gulf of Corinth below ancient Delphi is an overlooked gem. Just three hours west of Athens, the elegant neoclassical resort curves around the seafront and has the atmosphere of a Greek island. It was one of the country’s wealthiest ports in its 19th-century heyday and an air of grandeur remains. It’s authentically Greek and popular with sailing folk, without the tourist crowds.

What to do
The sleepy, unspoilt town centre is full of captains’ mansions with colourful facades, cobbled streets, traditional squares and seaside cafes (landmark church Agia Paraskevi and the Maritime Museum are worth checking out, too). The oracle of Delphi is half an hour’s drive away, with its temple complex and breathtaking views of the olive tree-covered valley below. On Clean Monday (Ash Monday, 7 March next year) visitors can join in Dyonisian Alevromoutzouroma (flour smudging), when locals in carnival costume throw coloured flour at one another to mark the start of Lent.

Where to stay
Ganimede
 (doubles from €65 B&B), a family hotel in Galaxidi’s port, is big on traditional Greek hospitality. At breakfast, served in the flowery courtyard, everything is homemade – the jams, the curds, the chutneys. Owner Chrysoula’s husband is also a baker. Galaxa Mansion (doubles from €65 room-only, breakfast €10pp) in Galaxidi’s old port is a family-run hotel that also takes pride in traditional, homemade breakfasts. Local eggs, pies straight from the kitchen, and a famous take on strudel all feature.

Where to eat
Maritsa’s on the waterfront is one of the best seafood restaurants in town. Bebelis, a bit further inland, offers consistently outstanding taverna food in a traditional setting (lace curtains, fresh flowers).