«Δελφικές Γιορτές», Αυτοτελές ντοκιμαντέρ, ΕΡΤ (1981) (Βίντεο 27’37”)

Ντοκιμαντέρ με θέμα τη διοργάνωση των πρώτων Δελφικών Γιορτών από τον ΑΓΓΕΛΟ και την ΕΥΑ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ στους Δελφούς το 1927.

Αρχείο της ΕΡΤ

Πλήρης Τεκμηρίωση

Κωδικός Τεκμηρίου
0000027200

Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο

Τίτλος
ΔΕΛΦΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Χρονολογία Παραγωγής
1981

Ημερομηνία Πρώτης Προβολής

Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ

Χαρακτηρισμός
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ

Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)

Περίληψη
Ντοκιμαντέρ με θέμα τη διοργάνωση των πρώτων Δελφικών Γιορτών από τον ΑΓΓΕΛΟ και την ΕΥΑ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ στους Δελφούς το 1927.

Περιγραφή Περιεχομένου
Εκπομπή-αφιέρωμα στις πρώτες Δελφικές Γιορτές που διοργάνωσαν ο ΑΓΓΕΛΟΣ και η ΕΥΑ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ στους Δελφούς. Γίνεται εκτενής αναφορά στη Δελφική Ιδέα και στο όραμα για πνευματική αμφικτιονία που είχε καλλιεργήσει το ζεύγος Σικελιανού, με σκοπό τη συσπείρωση των πνευματικών ανθρώπων της εποχής και τη συνεργασία για την ειρήνη και τη συμφιλίωση των λαών. Μεταξύ άλλων, οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο των πρώτων Δελφικών Γιορτών, που πραγματοποιήθηκαν το 1927, περιλάμβαναν γυμνικούς αγώνες καθώς και την παράσταση της αρχαίας τραγωδίας «Προμηθέας Δεσμώτης» (η πρώτη παράσταση αρχαίου δράματος σε υπαίθριο χώρο). Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ παρατίθενται πληροφορίες που αφορούν την προετοιμασία του εγχειρήματος και προβάλλονται αποσπάσματα από την ταινία των Αδελφών ΓΑΖΙΑΔΗ, που περιλαμβάνουν βωβές λήψεις τόσο των γυμνικών αγώνων όσο και της θεατρικής παράστασης. Ακούγονται επίσης οι φωνές των ηθοποιών που υποδύονται τους θεατρικούς ρόλους και τα χορικά της παράστασης μετά την προσθήκη ήχου από τον ΟΚΤΑΒΙΟ ΜΕΡΛΙΕ το 1971 στη βωβή κινηματογράφηση του 1927.

Ανάλυση Περιεχομένου

Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Θεματικοί Όροι
Δελφικές Γιορτές, δελφική ιδέα, πνευματική αμφικτιονία, Δελφοί, αναβίωση αρχαίου δράματος, αρχαία τραγωδία, «Προμηθέας Δεσμώτης»

Αναφορές
ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ, ποιητής ΕΥΑ ΠΑΛΜΕΡ – ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ, σύζυγος Άγγελου Σικελιανού ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ, αδερφή Άγγελου Σικελιανού «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ», αρχαία τραγωδία ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΡΛΟΣ, ηθοποιός ΑΔΕΛΦΟΙ ΓΑΖΙΑΔΗ, κινηματογραφιστές ΟΚΤΑΒΙΟΣ ΜΕΡΛΙΕ, διευθυντής Γαλλικού Ινστιτούτου ΔΕΛΦΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ, πολιτιστική διοργάνωση

Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ, ΔΕΛΦΟΙ, ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΕΛΦΩΝ

Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΗ Διεύθυνση Παραγωγής: ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΜΠΟΥΡΝΑΖΟΣ Βοηθός Παραγωγής: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΕΤΣΑΛΗΣ Παραγωγός: ΝΙΚΟΣ ΠΙΛΑΒΙΟΣ Μουσική επιμέλεια: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ Μοντάζ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΟΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ Τρυκέζα: ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΕΤΑΣ Ηχοληψία: ΝΙΚΟΣ ΣΦΕΤΣΑΣ Κείμενο: ΛΙΝΑ ΚΑΣΔΑΓΛΗ Τα κείμενα διαβάζει η ΜΑΡΙΤΙΝΑ ΠΑΣΣΑΡΗ

Σχετικά Θέματα
27863

Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ

Διάρκεια
00:27:37:11

Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ Εικόνα: ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ

Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65

Τελευταία Ενημέρωση
04/11/2009