«Χρισσό – Τα Χριστούγεννα που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ», στην εκπομπή «Η ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα» (1986) (Βίντεο 25’34”)

Σειρά ντοκιμαντέρ επιμορφωτικού χαρακτήρα με θέματα από περιοχές της επαρχίας. Το επεισόδιο αυτό παρουσιάζει την αναβίωση χριστουγεννιάτικων εθίμων στο χωριό Χρισσό του νομού Φωκίδας.

Αρχείο της ΕΡΤ

Πλήρης Τεκμηρίωση

Κωδικός Τεκμηρίου
0000092275

Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο

Τίτλος
Η ΕΡΤ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ

Χρονολογία Παραγωγής
1986

Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
25/12/1986

Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ

Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ

Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)

Περίληψη
Σειρά ντοκιμαντέρ επιμορφωτικού χαρακτήρα με θέματα από περιοχές της επαρχίας. Το επεισόδιο αυτό παρουσιάζει την αναβίωση χριστουγεννιάτικων εθίμων στο χωριό Χρισσό του νομού Φωκίδας.

Περιγραφή Περιεχομένου
Η σειρά ντοκιμαντέρ «Η ΕΡΤ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ταξιδεύει στο χωριό Χρισσό Φωκίδας και περνάει την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων με τους κατοίκους του, παρακολουθώντας από κοντά τις προετοιμασίες και τα έθιμα της μεγάλης γιορτής της Ορθοδοξίας. Αφήγηση διηγημάτων του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ συνοδεύει τις εικόνες από την καθημερινή ζωή της κοινότητας που καταγράφει η εκπομπή σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Χρισσού. Παραμονή Χριστουγέννων, οι γυναίκες προσέρχονται στην εκκλησία για τη Θεία Λειτουργία, ζυμώνουν το χριστόψωμο, παρέες παιδιών τραγουδούν τα κάλαντα από πόρτα σε πόρτα, οι άντρες παίζουν τυχερά παιχνίδια όπως, κορώνα – γράμματα. Η μητέρα ετοιμάζει το γιό της για την εκκλησία και του εύχεται όλα τα καλά. Ακολουθούν σκηνές από τη λογομαχία των παιδιών για τη μοιρασιά των χρημάτων από τα κάλαντα, από το παιχνίδι τους κορώνα – γράμματα στους δρόμους του χωριού και από το έθιμο της προσφοράς ροδιών με τη συνοδεία ευχών. Η φακός παρακολουθεί επίσης το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με όλη την οικογένεια συγκεντρωμένη όπου ο πατέρας, αρχηγός της οικογένειας, μοιράζει την πίττα ψωμί.

Ανάλυση Περιεχομένου

Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Θεματικοί Όροι
Χριστούγεννα, λαογραφία, έθιμα, λαϊκή παράδοση

Αναφορές
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ, σύλλογος

Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ, ΧΡΙΣΣΟ

Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Ρεπορτάζ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Διευθυντής Φωτογραφίας: ΦΩΤΗΣ ΜΗΤΣΙΑΚΗΣ Ηχολήπτης: ΣΠΥΡΟΣ ΔΡΟΣΟΣ Βοηθός Οπερατέρ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ Ηλεκτρολόγος: ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΕΛΗΣ Βοηθός: ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΞΙΩΤΗΣ Μουσική Επιμέλεια: ΑΙΜΙΛΙΑ ΡΟΔΗ Μιξάζ: ΤΙΤΙΚΑ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ Τρικέζα: ΜΑΡΙΝΟΣ ΚΑΣΣΟΣ Τίτλοι: ΕΙΡΗΝΗ ΦΑΤΟΥΡΟΥ Βοηθοί Σκηνοθέτες: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΛΕΒΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΚΑΒΙΑΣ Μοντάζ: ΝΩΝΤΑΣ ΣΑΡΛΗΣ Διεύθυνση Παραγωγής: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Υπεύθυνος Εκπομπής: ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ Ευχαριστούμε θερμά: τους κατοίκους και τον πολιτιστικό σύλλογο ΧΡΥΣΟΥ

Σχετικά Θέματα

Δικαιώματα

Διάρκεια
00:25:34:17

Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ Τύπος: FILM – 16 mm Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3 Ηχος: ΜΟΝΟΦΩΝΙΚΟΣ

Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης

Τελευταία Ενημέρωση
13/12/2011