Ανανεωτική Δύναμη Δήμου Δελφών: «H προστασία του Δάσους του Γαλαξιδίου και οι λανθασμένοι χειρισμοί της δημοτικής αρχής»

Αντίγραφο από το Ananeotikidelfon.gr

Πρόσφατα, έγινε γνωστή η διαφωνία του προέδρου και των μελών της Κοινότητας Γαλαξιδίου με τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Γαλαξιδίου, για τη σχεδιαζόμενη χωροθέτηση ανοιχτού πάρκινγκ στην περιοχή «Κεντρί» του Γαλαξιδίου, με σκεπτικό τόσο τα λειτουργικά ζητήματα που αυτό μπορεί να δημιουργήσει, όσο και την πυρασφάλεια του δάσους του Γαλαξιδίου. Η διαφωνία αυτή είναι ουσιώδης μιας και μπορεί να οδηγήσει στην μη ένταξη στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του master plan του Γαλαξιδίου.

Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά, η δημοτική αρχή φαίνεται να μην μπορεί να παρακολουθήσει τις σημαντικές αυτές εξελίξεις και να παρέμβει αποτελεσματικά. Πριν από λίγο καιρό και συγκεκριμένα στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της 22ης Δεκεμβρίου 2020 (ΑΔΑ 9ΡΛΔΩ9Θ-ΔΡ5), οριστικοποιήθηκε η ένταξη του έργου ανίχνευσης – πυροπροστασίας για την προστασία του δημοτικού δάσους Μαυρολιθαρίου (προϋπολογισμού περίπου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ) σε πρόγραμμα χρηματοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Παρότι από πέρυσι είχαμε προειδοποιήσει πως βγήκε η πρόσκληση χρηματοδότησης, δυστυχώς χάθηκε η μία και μοναδική ευκαιρία για την προστασία του περιαστικού δάσους του Γαλαξιδίου. Το πρόγραμμα αυτό, λες και ήταν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του Γαλαξιδίου, θα εξασφάλιζε την εγκατάσταση και λειτουργία του τόσου απαραίτητου συστήματος πυρανίχνευσης στο δάσος των 200 περίπου στρεμμάτων.

Αντ’ αυτού, η δημοτική αρχή επέλεξε να «προστατεύσει» ένα δάσος σε υψόμετρο 1.500 μέτρων, που αντιμετωπίζει χωρίς αμφιβολία πολύ μικρότερο κίνδυνο πυρκαγιάς σε σχέση με το Γαλαξίδι, αλλά και που η έκτασή του (14.000 στρέμματα) και η ορεινή διαμόρφωσή του πιθανότατα θα καταστήσουν το σύστημα αυτό πολύ σύντομα προβληματικό.

Σε κάθε περίπτωση, είναι φανερή η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και ορθολογικής ιεράρχησης των αναγκών των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου μας. Δυστυχώς, τέτοιες ευκαιρίες δίνονται σπάνια και είναι κρίμα να χάνονται, όταν ειδικά οι οικονομικοί πόροι είναι περιορισμένοι και οι χρηματοδοτικές ευκαιρίες ελάχιστες. Τελικά, οι όποιοι σχεδιασμοί μάλλον είναι για το θεαθήναι και προφανώς θα μας οδηγούν στο ίδιο διαρκώς συμπέρασμα, δηλαδή στο να τα λένε οι διοικούντες είναι καλοί, αλλά αποτέλεσμα μηδέν!

Θανάσης Τσονάκας
Δημοτικός Σύμβουλος Δ.Ε. Γαλαξιδίου
(Ανανεωτική Δύναμη Δήμου Δελφών)

Το άρθρο H προστασία του Δάσους του Γαλαξιδίου και οι λανθασμένοι χειρισμοί της δημοτικής αρχής εμφανίστηκε πρώτα στο Ανανεωτική Δύναμη Δήμου Δελφών.