Λουκάς Αναγνωστόπουλος: Σχετικά με τον Διαγώνιο Άξονα (Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο)

Σχετικά με τον Διαγώνιο Άξονα (Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο)

Ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής εισήγαγε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 26ης Ιανουαρίου 2021, θέμα για τον διαγώνιο οδικό άξονα, ώστε το Συμβούλιό μας να στηρίξει πολιτικά την προσπάθεια για την κατασκευή επιτέλους του σημαντικού αυτού έργου.

Είναι αυτονόητο ότι η παράταξή μας στηρίζει κατηγορηματικά και δυναμικά την κορυφαία αυτή αναπτυξιακή υποδομή, την οποία τόσο πολύ ανάγκη έχει ο Δήμος μας, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί έργο εθνικής κλίμακας, το οποίο έπρεπε από δεκαετιών να έχει κατασκευαστεί.

Θυμίζουμε βέβαια ότι ήδη στις 5 Φεβρουαρίου 2020 (πριν περίπου ένα έτος) το Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών υιοθέτησε ομόφωνα παρόμοιο ψήφισμα της παράταξής μας «Ανανεωτικής Δύναμης Δήμου Δελφών» και έλαβε την υπ’ αριθμ. 32/05.02.2020 Απόφασή του (ΑΔΑ: ΨΘΧΣΩ9Θ-Α14).

Η Απόφαση αυτή του Δημοτικού μας Συμβουλίου είχε τρία σκέλη:

Α) Να εκφραστεί το αίτημα προς τις συναρμόδιες Αρχές (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και Υπουργεία Υποδομών και Ανάπτυξης) να πραγματοποιηθούν χωρίς καμιά χρονική καθυστέρηση οι απαραίτητες ενέργειες για την ένταξη του έργου σε συγκεκριμένο χρηματοδοτικό άξονα, ώστε σύντομα να φτάσουμε και στις προβλεπόμενες δημοπρατήσεις.

Β) Να ζητηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδος να υποστηρίξει με ανάλογο τρόπο το παμφωκικό αυτό αίτημα.

Γ) Εξουσιοδοτούνται οι δύο Δήμαρχοι (Δελφών και Δωρίδος αντίστοιχα) να υποβάλουν το αίτημά μας στις αρμόδιες Αρχές και ιδίως στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, ζητώντας και επισήμως στήριξη από το περιφερειακό αντιπροσωπευτικό μας όργανο.

Ουδέποτε βέβαια αντιληφθήκαμε να υλοποιήθηκε ουσιαστικά το τρίτο και σημαντικότερο σκέλος της ομόφωνης Απόφασης του Δημοτικού μας Συμβουλίου, δηλαδή να θέσει ο δήμαρχος Δελφών το ζήτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, ώστε αυτό αντίστοιχα να εκφράσει με επίσημο τρόπο την στήριξή του στο έργο. Σε κάθε περίπτωση, ρωτήσαμε τον κο Ταγκαλή στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τις όποιες ενέργειές του μέχρι και σήμερα, όπως και για το γεγονός ποια οφέλη θα έχει μια δεύτερη απόφαση για το ίδιο θέμα, χωρίς να λάβουμε ουσιαστική απάντηση.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη δημόσια τοποθέτηση της πρώην Βουλευτή Φωκίδας κ. Αφροδίτης Παπαθανάση, αλλά και τις γενικότερες πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, προκύπτει ότι αυτή τη στιγμή το έργο (παρότι ώριμο και εθνικά αναγκαίο) δεν έχει λάβει την προτεραιότητα που κανονικά του αναλογεί.

Στο ενδιάμεσο, δημιουργήθηκε το νέο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης, γεγονός που αποτελεί μια καταπληκτική ευκαιρία για το συγκεκριμένο έργο, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει διασαφηνιστεί η βούληση της κυβέρνησης, που σε άλλες περιπτώσεις έργων έχει ήδη εξαγγείλει την άμεση χρηματοδότησή τους.

Σ’ αυτά τα ζητήματα, απαιτείται συνεχόμενη και οργανωμένη κινητοποίηση, είναι δε κομβικός ο ρόλος του Δήμου Δελφών, ο οποίος έχει υποχρέωση συνεχώς να δραστηριοποιείται, να αναδεικνύει και να πιέζει πολιτικά προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

Λουκάς Αναγνωστόπουλος
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
«ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ»