Στην Άμφισσα των μερικών χιλιάδων κατοίκων, είναι δυνατόν να υπάρχουν δύο πανεπιστημιακά τμήματα; (του Χρήστου Βανδώρου)

Στην Άμφισσα των μερικών χιλιάδων κατοίκων, είναι δυνατόν να υπάρχουν δύο πανεπιστημιακά τμήματα;

Το παρόν άρθρο είναι το πρώτο μέρος μιας κατά την άποψη μου σκέψης για την περιοχή που ζούμε. Θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος με τίτλο. «Γιατί επιβάλλεται να υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα στην Άμφισσα των μερικών χιλιάδων κατοίκων».

Eικόνα 1η

Ο τίτλος δεν είναι δικός μου. Τον αντέγραψα από σχόλιο αναγνώστη, το οποίο δημοσιεύτηκε –ανώνυμο- στη φιλόξενη σελίδα του μπλογκ της  Καρτερίας και αποτελεί ανώνυμη κριτική σε άρθρο σχετικό με τις τρέχουσες άσχημες εξελίξεις των δύο πανεπιστημιακών τμημάτων και του ινστιτούτου στην Άμφισσα. Το όλο σκηνικό γίνεται ακόμη χειρότερο αν διαβάσουμε μερικές ακόμη γραμμές του σχολίου.

Φυσικά, τα παραπάνω αναθέματα δεν είναι μεμονωμένα. Τα συναντάμε και συνεχώς και πολλές φορές και καμουφλαρισμένα με δήθεν επιστημονικές επικαλύψεις, οι οποίες πηγάζουν από τον κύκλο της πιο συντηρητικής πολιτικής σκέψης των τελευταίων χρόνων.

Προφανώς, οι τοπικοί χειροκροτητές τέτοιων απόψεων είναι οι ίδιοι που ευλογούσαν τα 15 εκατομμύρια ευρώ για την ασφαλτόστρωση μετά την Καστριώτισσα, τάζοντας χιονοδρομικό στο Πιτιμάλικο, που προωθούσαν δασικό χωριό μέσα από χωροταξικά στον Προφήτη Ηλία του Αθανασίου Διάκου, που πέταγαν εκατομμύρια για άλλο δασικό χωριό στην Καψίτσα, που τάζουν ανάπτυξη μέσα από ένα λιμενοβραχίονα που θα δένει το Symphony of the Seas, αλλά τσιμουδιά για τον κάθετο άξονα προς ΠΑΘΕ. Που μάζευαν προεκλογικές υπογραφές για ηλεκτροκίνητο πλοίο Άγιο Νικόλαο – Αίγιο!! Αλλά σιωπή για προαστιακό Αθήνα – Λειβαδιά με ανταπόκριση ΚΤΕΛ.

Δυστυχώς, είναι οι ίδιοι που ετοιμάζονται να στείλουν ακόμη και τον Ηνίοχο σε μουσεία στο εξωτερικό, αλλά μετά θα ζητάνε επιχορηγήσεις για δήθεν τουριστική προβολή αφού θα απαξιωθεί το Μουσείο των Δελφών.

Είναι οι ίδιοι που αφήνουν την Πλατεία Θεάτρου, τους πέριξ κατοίκους στον Καιάδα. Που την Αναπτυξιακή Εταιρεία την χρησιμοποίησαν περισσότερο σαν «ψηφοσάκουλο» παρά για κάτι όντως αναπτυξιακό.

Ας κάνουμε τον κόπο. Ανοίξτε το Διαύγεια και απολαύστε τις διάφορες αναθέσεις. Κοιτάτε καλά. Αν δεν εκπλαγείτε, έστω για τη γενικευμένη ΟΜΕΡΤΑ, σημαίνει πως σαν περιοχή χάνουμε το παιγνίδι…

Σίγουρα, δεν είναι όλα εύκολα. Κάποιες φορές η λειψή γνώση ίσως οδηγήσει σε λάθος έργο, αλλά συνεχώς και επί χρόνια δεν δικαιολογούνται.

Τέτοιας δήθεν ανάπτυξης έργα αποτελούν την ουσία του Νεοφιλελευθερισμού, που στον Νομό μας υπηρετούν δυστυχώς και οι δύο δήμαρχοι διαχρονικά, ο Αντιπεριφερειάρχης, πλήθος δημοτικών συμβούλων ανεξαρτήτως παράταξης, και πάνω από όλους ο Βουλευτής της ΝΔ αλλά και εκπρόσωποι μαζικών φορέων. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς την απαρέσκεια να ασχοληθούν σοβαρά όλοι αυτοί με τη ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ για τον ΝΟΜΟ; Τη δημιουργία με τον νόμο 4589/2019 πανεπιστημιακών τμημάτων στην ΑΜΦΙΣΣΑ!

Εικόνα 2η

Παραθέτω απόσπασμα από έτερο σχόλιο συμπολίτη μας. «…αυτή είναι η «ανάπτυξη» στην Ελλάδα τελικά, στην αφρικανική χώρα με τους λευκούς πολίτες, όσο για τον σαλωνακο των 6000 κατοίκων να αναρωτηθούν αυτοί που ψηφίζουν τους συγκεκριμένους αιρετούς στον νομό τι έφταιξε και έφτασε εκεί η πόλη, γιατί δεν ήταν πάντα έτσι και αν μπορούν να μας πουν αυτά τα κτίρια που φτιάχτηκαν με φόρους όπως το ΚΤΕΟ, το ΤΕΙ, το Νοσοκομείο, γιατί τα υπόλοιπα είναι με ενοίκιο, που καρπώνονται «συγκεκριμένοι», μετά από υπόγειες συμφωνίες και διαπλοκή, τι θα απογίνουν και γιατί τα έφτιαξαν ρε αδελφέ…». Μπορούμε να επεκτείνουμε τον προβληματισμό μας. Γιατί να μην κλείσουν την Πυροσβεστική;. Για μερικές χιλιάδες πολίτες δεν πειράζει. Το Νοσοκομείο γιατί να μην γίνει Κέντρο Υγείας; Τα σχολεία στις μικρές πόλεις;

Τελικά αυτή η γραμμή σκέψης που δυστυχώς ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ γίνεται ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ που οδηγεί; Προφανώς, στην ερημοποίηση της ενδοχώρας και στην φαβελοποίηση της Αθήνας και των 2-3 ακόμη μεγαλουπόλεων.

Α και κάτι ακόμη. Δικαιώνει το γνωστό γνωμικό του Πολ Βαλερί, σύμφωνα με το οποίο «Η πολιτική βρίσκει πάντοτε μια ευγενική διατύπωση που επιτρέπει, αν δεν προτρέπει σ’ αυτές , τις πιο άτιμες διαδικασίες»…

Χρήστος Βανδώρος

Έπεται η συνέχεια…