Αφροδίτη Παπαθανάση: Σχετικά με την προγραμματισμένη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών για τη Διαγώνια Οδό

Σχετικά με την προγραμματισμένη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών για τη Διαγώνια Οδό…

της Αφροδίτης Παπαθανάση

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών θα συζητήσει, την εβδομάδα που έρχεται, για το έργο της Διαγώνιας Οδού, Θερμοπύλες – Άμφισσα – Ιτέα – Αντίρριο.

Τα δεδομένα, όπως τα τελευταία χρόνια διαμορφώθηκαν, για την ευρύτερη περιοχή, είναι:

1. Σαφή προτεραιότητα ο Ε65 , από Λαμία προς Τρίκαλα, έργο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, από τις εκπτώσεις και διαπραγματεύσεις για το κόστος κατασκευής του, δεν πήραμε ευρώ.

2. Προτεραιότητα της Περιφερειακής Αρχής, επί κ. Μπακογιάννη,  ο άξονας Λαμία – Καρπενήσι – Αγρίνιο, κάτι που καθαρά προκύπτει από τον σχεδιασμό, χρηματοδοτήσεις, ακόμη και από την αναφορά στο προεκλογικό πρόγραμμα υποδομών της ΝΔ.

3. Με δεδομένο ότι μελέτες και περιβαλλοντική αδειοδότηση για τη Διαγώνιο Οδό «ενεργοποιούνται» από το 2012 και μετά, ούτε οι κυβερνήσεις, ούτε η περιφερειακή αρχή, δίνουν τη δέουσα προσοχή.  Δηλαδή, τουλάχιστον από εκπτώσεις μεγάλων έργων σε εξέλιξη, πχ Ολυμπία Οδός, Ιόνια Οδός, δεν καταφέρνουν να φέρουν ποσά για χρηματοδότηση τμημάτων του έργου, πχ Ιτέα – Γαλαξείδι. 

4. Τα 4 χλμ που τώρα δημοπρατηθηκαν, καλοδεχούμενα, ΑΛΛΑ πολύ μακριά από δυνατότητες οχτώ και πλέον ετών.

Τώρα;

Το έως πρόσφατο σχέδιο ανάπτυξης του Υπουργείου Υποδομών για την επόμενη τριετία δεν έχει αναφορά στο έργο.

Ούτε καν για τμήματα και πάλι από εκπτώσεις μεγάλων έργων πχ επέκταση Αττικής Οδού ή Μετρό.

Πριν καταγγείλουμε το γεγονός, πρέπει να ενώσουμε φωνές και δυνάμεις, κάτι ουσιαστικό να προχωρήσει και εδώ. 

Και η Περιφερειακή μας Παράταξη και το ΚΙΝΑΛ και εμείς ως πολίτες, γράφουμε συνέχεια για την ανάγκη η Φωκίδα να μπει στον χάρτη και να ενώσει τρείς περιφέρειες.

Στον δημόσιο διάλογο, εδώ και χρόνια, σας καταθέτουμε σαφή εικόνα εξελίξεων στις μελέτες και περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις του έργου.

Τώρα, και με αφορμή την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δελφών, πρέπει όλοι να κινηθούν γρήγορα, θεσμικά και με επιχειρήματα. 

Α. Κατ’ αρχάς σε σχέση με το υπάρχον σενάριο στο Υπουργείο Υποδομών, το οποίο και επισυνάπτουμε. 

Β. Επίσης, χρειάζεται παρέμβαση της Περιφέρειας στα κοινοτικά θεσμικά όργανα με βασικό επιχείρημα τη διασύνδεση Θεσσαλίας, Στερεάς, Δυτικής Ελλάδας και την άρση ανισοτήτων. 

Αρκετά χρόνια πέρασαν στο τίποτα ή στο ελάχιστο.

«Όχι άλλος χαμένος χρόνος», δυστυχώς το λέμε χρόνια. 

Ας ενώσουμε δυνάμεις για έργο σημαντικό για τους πολίτες και την οικονομία της περιοχής.

https://www.capital.gr/oikonomia/3503110/auta-einai-ta-megala-erga-upodomis-tis-epomenis-trietias