Οι χριστιανικοί ναοί στους Δελφούς της πρωτοβυζαντινής περιόδου

Οι χριστιανικοί ναοί στους Δελφούς της πρωτοβυζαντινής περιόδου

 

Ήξερες ότι στους Δελφούς μετά το κλείσιμο του μαντείου και την επικράτηση του Χριστιανισμού ανεγέρθηκαν τουλάχιστον τρεις ναοί στον τύπο της βασιλικής;

Το ψηφιδωτό δάπεδο τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 5ου-6ου αι. μ.Χ. αποκαλύφθηκε τυχαία το 1959, κατά την εκσκαφή θεμελίωσης στην είσοδο από ανατολικά της σύγχρονης πόλης των Δελφών. Αποκολλήθηκε και μεταφέρθηκε στο αρχαιολογικό μουσείο των Δελφών, όπου εκτίθεται σήμερα. Από το ίδιο ναϊκό οικοδόμημα βρέθηκαν τμήματα κιόνων και θωρακίων, αρχαίο οικοδομικό υλικό σε δεύτερη χρήση, καθώς και η τετράγωνη βάση του άμβωνα στην αρχική της θέση. Στο μεσαίο κλίτος το κεντρικό έμβλημα αναπαριστά πάνθηρα που κατασπαράζει ελάφι και πλαισιώνεται από τέσσερις αετούς και παγώνια, καθώς και τις προσωποποιημένες τέσσερις εποχές του χρόνου, όπως η νεαρή μορφή που φέρνει φρούτα και συμβολίζει το καλοκαίρι. Πλησιάζοντας προς τον άμβωνα, το δάπεδο –με τη βοήθεια των ψηφίδων- διαιρείται σε οκτάγωνα με αναπαραστάσεις οικόσιτων ζώων αλλά και άγριων θηρίων. Δεν λείπουν οι απεικονίσεις ψαριών, χταποδιών και άλλων θαλάσσιων πλασμάτων, καθώς και μια ανθρώπινη μορφή, ίσως γεωργού-καλλιεργητή ή αλιέα.

Ο θρησκευτικός χαρακτήρας του οικοδομήματος υποδηλώνεται από τα αποσπάσματα κειμένων γραμμένων με ψηφίδες. Πρόκειται για έργο άξιων ψηφοθετών μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας, και ανήκει προφανώς στο ίδιο εργαστήριο που την ίδια εποχή δραστηριοποιείται στη Βοιωτία. Το μνημείο τούτο, εκτός ορίων του αρχαίου ιερού, φωτίζει την ιστορία και τοπογραφία της χριστιανικής πόλης των Δελφών.

< Ήξερες ότι; – Πάτησε εδώ για να δεις όλες τις δημοσιεύσεις >

Η νέα δράση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος κατά τη διάρκεια του απαγορευτικού…
«Ήξερες ότι;»
Κάθε μέρα μια νέα ανάρτηση στη σελίδα μας στο fb για τα μνημεία της Φωκίδος!
Νάνσυ Ψάλτη