Οι σκαραβαίοι – σφραγίδες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών

Οι σκαραβαίοι – σφραγίδες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών


Ήξερες ότι ο σκαραβαίος, η σφραγίδα δηλαδή με τη μορφή σκαθαριού, χρησιμοποιείτο ως φυλακτό προστασίας από το «κακό μάτι»;

Ο σκαραβαίος ήταν το ιερό έντομο των Αιγυπτίων, το οποίο ήδη από την 4η χιλιετία π.Χ. θεωρούσαν ότι είχε τη μαγική δύναμη να ανασταίνει τους νεκρούς, ενώ οι Φοίνικες τον συνέδεσαν με τη γονιμότητα. Ως περίαπτα ή φυλακτά οι σκαραβαίοι γνώρισαν ευρύτατη διάδοση. Στην Ανατολική Μεσόγειο διαδόθηκαν μέσω του αποικισμού και του εμπορίου των Φοινίκων. Κατασκευάζονταν από φαγεντιανή, στεατίτη, υαλόμαζα, ελεφαντοστό και ημιπολύτιμους λίθους, ενώ πολύ γρήγορα έγιναν αντικείμενο αντιγραφής από ντόπιους τεχνίτες, καθώς είχαν μεγάλη ζήτηση ως εξωτικά προϊόντα. Στον ελλαδικό χώρο είχαν ακριβώς την ίδια χρήση όπως και στην Αίγυπτο, δηλαδή αφιερώνονταν σε ιερά και τοποθετούνταν ως κτερίσματα σε τάφους.

Δυστυχώς, είναι λιγοστές οι πληροφορίες για το σημείο ανεύρεσης των δύο σκαραβαίων στους Δελφούς, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη και η χρονολόγησή τους. Ο σκαραβαίος, με το ανάγλυφο σκαθάρι στην άνω επιφάνεια, διακοσμείται στην σφραγιστική επιφάνεια με βοοειδή που βαδίζουν ανάμεσα σε παπύρους, ένα θέμα αιγυπτιακής έμπνευσης. Ο δεύτερος σκαραβαίος στην άνω επιφάνεια φέρει ανάγλυφη ανδρική γενειοφόρο μορφή με φενάκη, ενώ στην σφραγιστική επιφάνειά του εικονίζονται δύο αξιωματούχοι ή ζωοκέφαλοι θεοί που βαδίζουν προς μία μορφή με ασπίδα.

Τα συγκεκριμένα αντικείμενα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς συμπληρώνουν την εικόνα για τις σχέσεις των Δελφών με την Ανατολική Μεσόγειο, όπως αυτή παρουσιάζεται μέσα από την πληθώρα των ανατολιζόντων αφιερωμάτων στο ιερό.

Η νέα δράση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος κατά τη διάρκεια του απαγορευτικού…
«Ήξερες ότι;»
Κάθε μέρα μια νέα ανάρτηση στη σελίδα μας στο fb για τα μνημεία της Φωκίδος!
Νάνσυ Ψάλτη