Το Mνημείο του Λυσάνδρου στους Δελφούς

Το Mνημείο του Λυσάνδρου στους Δελφούς


Ήξερες ότι οι Σπαρτιάτες μετά το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου ανέγειραν ένα περίλαμπρο μνημείο στο τέμενος του Απόλλωνος στους Δελφούς;

Το μνημείο του Λυσάνδρου αφιερώθηκε στο τέμενος του Απόλλωνα μετά τη νίκη των Σπαρτιατών κατά των Αθηναίων στους Αιγός Ποταμούς, το 405 π.Χ. Στο βάθρο του μνημείου ήταν στημένα 37 ή 39 χάλκινα αγάλματα. Στις βάσεις των αγαλμάτων είχαν χαραχθεί έμμετρες επιγραφές, οι οποίες αναφέρονταν, όχι μόνο στα πρόσωπα που παριστάνονταν, αλλά και στους γλύπτες οι οποίοι τα είχαν φιλοτεχνήσει. Στην πρόσοψη προς την Ιερά οδό, σύμφωνα με τον Παυσανία, απεικονίζονταν οι Διόσκουροι, ο Δίας, ο Απόλλωνας, η Άρτεμις, ο Ποσειδώνας να στεφανώνει τον Λύσανδρο, τον γιο του Αριστόκριτου, ο Λύσανδρος, ο Αγίας, ο μάντης του Λυσάνδρου και ο κυβερνήτης Έρμωνας. Οι υπόλοιποι ανδριάντες απέδιδαν τους ναυάρχους του συμμαχικού στόλου.

Για την έκθεση των ενεπίγραφων βάσεων του μνημείου, και δεδομένου ότι σώζεται μόνον το 30% από το αυθεντικό αρχαίο υλικό, επιλέχθηκε ως πλέον πρόσφορη η κατασκευή μιας αναστρέψιμης τετράπλευρης βάσης, διαστάσεων 7,90 x 8,26μ. Η λύση της τετράπλευρης βάσης προέκυψε από την σύνθεση επιμέρους στοιχείων, όπως οι αναφορές των πηγών, η τοπογραφία της θέσης και η σχέση του βάθρου με τα γειτνιάζοντα μνημεία. Για την κατασκευή της χρησιμοποιήθηκε το αρχαίο δομικό υλικό που θεωρείται ότι προέρχεται από το μνημείο. Στο ανώτερο επίπεδο της βάσης, εκτέθηκαν τα ενεπίγραφα βάθρα των ανδριάντων, η επιφάνεια των οποίων συντηρήθηκε.

Η νέα δράση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος κατά τη διάρκεια του απαγορευτικού…
«Ήξερες ότι;»
Κάθε μέρα μια νέα ανάρτηση στη σελίδα μας στο fb για τα μνημεία της Φωκίδος!
Νάνσυ Ψάλτη