Η «φοινικική» ή «κυπρο-φοινικική» φιάλη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών

Η «φοινικική» ή «κυπρο-φοινικική» φιάλη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών


Ήξερες ότι σφίγγες, άρματα και μάχες κοσμούσαν τις λεγόμενες «φοινικικές» φιάλες, που έχουν βρεθεί σε πολλά μέρη της ανατολικής Μεσογείου, από την Εγγύς Ανατολή έως την Ετρουρία;

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών εκτίθεται μία χάλκινη «φοινικική» ή «κυπρο-φοινικική» φιάλη, η οποία σώζει μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παράσταση πολιορκίας: τέσσερις τοξότες μάχονται από τα τείχη μιας πόλης· οι επιτιθέμενοι προσπαθούν να αναρριχηθούν στα τείχη με σκάλες, ωστόσο ο ένας εξ αυτών, στα αριστερά, αποτυγχάνει και πέφτει νεκρός από τη σκάλα στο έδαφος · τους επιτιθέμενους καλύπτουν τοξότες, οι τρεις πεζή και ο τέταρτος επάνω σε άρμα, το οποίο σέρνει μία σφίγγα. Η φιάλη θεωρείται κυπριακή, επηρεασμένη έντονα από τη φοινικική και την αιγυπτιακή τέχνη, και χρονολογείται στον 7ο αι. π.Χ.

Οι λεγόμενες «φοινικικές» ή «κυπρο-φοινικικές» φιάλες είναι μία κατηγορία ασημένιων και χάλκινων αγγείων που αποδίδονται σε ανατολικά εργαστήρια και έχουν βρεθεί σε πάμπολλες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, αποδεικνύοντας την ύπαρξη εμπορικών και πολιτιστικών επαφών. Στο εσωτερικό τους σχηματίζονταν με την έκκρουστη τεχνική παραστάσεις με πλούσιο θεματολόγιο: σφίγγες και γρύπες, ζώα (ταύροι, λέοντες, άλογα, πουλιά και αγελάδες), αιγυπτιακοί θεοί, σκηνές κυνηγιού, πολεμιστές, άρματα και μάχες.

Η νέα δράση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος κατά τη διάρκεια του απαγορευτικού…
«Ήξερες ότι;»
Κάθε μέρα μια νέα ανάρτηση στη σελίδα μας στο fb για τα μνημεία της Φωκίδος!
Νάνσυ Ψάλτη