Οι τριποδικοί λέβητες στο Ιερό του Απόλλωνα στους Δελφούς

Οι τριποδικοί λέβητες στο Ιερό του Απόλλωνα στους Δελφούς


Ήξερες ότι συνήθη αναθήματα στο ιερό του Απόλλωνα στους Δελφούς κατά τη γεωμετρική και την αρχαϊκή περίοδο ήταν οι τριποδικοί λέβητες;

Στους γεωμετρικούς χρόνους οι λέβητες ήταν ενωμένοι με τα τρία πόδια και έφεραν δακτυλιόσχημες λαβές, συχνά με διακόσμηση, κυρίως γεωμετρικών μοτίβων. Επάνω τους τοποθετούνταν ειδώλια πτηνών, ζώων, ακόμα και ανθρώπινων μορφών. Την αρχαϊκή περίοδο οι λέβητες ήταν πλέον κινητοί και στηρίζονταν σε μια βάση με τρία ραβδωτά πόδια. Επίσης, από τον 8ο αι. π.Χ., οπότε και ήταν έντονες οι επιρροές από την Ανατολή, στο επάνω χείλος των λεβήτων ήταν προσαρτημένες εξωτικές μορφές, όπως γρύπες (μυθολογικά τέρατα με σώμα λιονταριού και κεφάλι αρπακτικών πτηνών) ή σειρήνες (πτερωτές μορφές με κεφάλι γυναίκας).

Τα αναθήματα αυτά συνδέονται άμεσα με το δελφικό μαντείο: η Πυθία ανήγγειλε τους χρησμούς καθισμένη πάνω στο Δελφικό τρίποδα και οι τριποδικοί λέβητες συμβόλιζαν τη μαντική ιδιότητα του θεού στον οποίο αφιερώνονταν. Σύμφωνα με ένα μύθο, ο Ηρακλής άρπαξε το μαντικό τρίποδα από τους Δελφούς για να ιδρύσει δικό του μαντείο, γεγονός που οδήγησε σε παρ’ ολίγον σύγκρουση του ήρωα με τον Απόλλωνα, διένεξη που σταμάτησε η παρέμβαση του Δία.

Οι χάλκινοι τριποδικοί λέβητες ήταν αναθήματα ιδιαίτερου κόστους λόγω του υλικού κατασκευής τους και δήλωναν την κοινωνική ισχύ και οικονομική ευρωστία του αναθέτη. Μέσω των προσφορών αυτών, τα αριστοκρατικά γένη της περιοχής επιδείκνυαν την κοινωνική και πολιτική τους ισχύ στους προσκυνητές του ιερού.

Η νέα δράση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος κατά τη διάρκεια του απαγορευτικού…
«Ήξερες ότι;»
Κάθε μέρα μια νέα ανάρτηση στη σελίδα μας στο fb για τα μνημεία της Φωκίδος!
Νάνσυ Ψάλτη