Μουσείο Δελφών: Χάλκινο πλακίδιο με ανάγλυφη παράσταση του Οδυσσέα -ή κάποιου συντρόφου του- δεμένου κάτω από την κοιλιά του κριαριού 

Μουσείο Δελφών: Χάλκινο πλακίδιο με ανάγλυφη παράσταση του Οδυσσέα -ή κάποιου συντρόφου του- δεμένου κάτω από την κοιλιά του κριαριού 

Ήξερες ότι το χάλκινο πλακίδιο του Μουσείου Δελφών με ανάγλυφη παράσταση του Οδυσσέα -ή κάποιου συντρόφου του- δεμένου κάτω από την κοιλιά του κριαριού, για να διαφύγει από τη σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφημου, κοσμούσε κάποιο έπιπλο ή ξύλινο αντικείμενο; Το πλακίδιο αυτό, ίσως, να συνοδευόταν και από άλλα στα οποία απεικονίζονταν, επίσης, σκηνές από την Οδύσσεια.

Το τέχνεργο τοποθετείται στα μέσα του 6ου αι. π.Χ. και εικονογραφεί ένα από τα πάθη του Οδυσσέα στην πορεία του προς τον νόστο, θυμίζοντάς μας τη γνωστή περιπέτειά του στη χώρα των Κυκλώπων και τους συμβολισμούς της. Εδώ βλέπουμε λεπτομέρεια από τη σκηνή της ευφυούς διαφυγής του αρχετυπικού ήρωα από το άντρο του απάνθρωπου όντος. «Αθέμιστοι» περιγράφονται από τον Όμηρο οι Κύκλωπες, δεν έχουν νόμους, συνελεύσεις, δίκαιο. Δείχνουν ασέβεια προς τους θεούς, μένουν ασυγκίνητοι, δίχως αλληλεγγύη, στην ανθρώπινη δυστυχία, δεν γνωρίζουν τη φιλοξενία, δεν συναντιούνται, δεν ξέρουν να ζουν μαζί. O πολύτροπος Οδυσσέας, γέννημα της εποχής του, μεθά και τυφλώνει τον άνομο, τερατώδη, αδαή Πολύφημο, και ως φιλέταιρος αρχηγός βγάζει τους συντρόφους του από τη σπηλιά, δένοντας τους στην κοιλιά των ζώωνˑ ο ίδιος διαφεύγει δεμένος στο καλύτερο κριάρι του Κύκλωπα.

Ο Οδυσσέας εμβληματικός ήρωας τoυ Δυτικού Πολιτισμού, «Στην Κυκλώπεια συμβολίζει φυσικά και αβίαστα τον ανθρωπισμό, που έξω από κάθε εποχή συντρίβει με την πνευματική και ηθική του υπεροχή την κτηνώδη υλική βία, είτε σε άτομα, είτε σε ομάδες, κοινωνίες και έθνη την απαντούμε.» (Δελμούζος, Κρυφό Σκολειό).

Ένα μικρό, όμορφο έργο που υποβάλλει τα ουμανιστικά ιδεώδη ως κατακτήσεις και διαχρονικά αιτούμενα της Ευρώπης.

Η νέα δράση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος κατά τη διάρκεια του απαγορευτικού…
«Ήξερες ότι;»
Κάθε μέρα μια νέα ανάρτηση στη σελίδα μας στο fb για τα μνημεία της Φωκίδος!
Νάνσυ Ψάλτη