Η Λέσχη των Κνιδίων στους Δελφούς

Η Λέσχη των Κνιδίων στους Δελφούς

 

Ήξερες ότι η λέσχη των Κνιδίων ήταν ένα από τα διασημότερα κτίρια των Δελφών, καθώς φιλοξενούσε δύο περίφημα έργα του ζωγράφου Πολυγνώτου από τη Θάσο;

Η Κνίδος ήταν μια από τις σημαντικές πόλεις των μικρασιατικών παραλίων που είχε αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις με το ιερό του Απόλλωνα στους Δελφούς. Κατά τη διάρκεια των Περσικών πολέμων δέχτηκε την επίθεση των Περσών και οι Κνίδιοι ζήτησαν τη συμβουλή του Απόλλωνα για να τους αποκρούσουν.

Η λέσχη βρισκόταν στο βορειοανατολικό άκρο του ιερού. Χτίστηκε σε ιδιαίτερα κατηφορικό έδαφος γύρω στο δεύτερο τέταρτο του 5ου αιώνα π.Χ., ίσως μετά τη μάχη του Ευρυμέδοντα ποταμού. Επρόκειτο για ένα ορθογώνιο οικοδόμημα, στο εσωτερικό του οποίου υπήρχαν δύο σειρές τεσσάρων ξύλινων κιόνων, τοποθετημένων συμμετρικά. Η ακριβής του χρήση δεν είναι γνωστή, έχει διατυπωθεί η άποψη όμως ότι λειτουργούσε ως εντευκτήριο και εστιατόριο.

Η λέσχη ήταν περίφημη για τον ζωγραφικό της διάκοσμο που σύμφωνα με τον Παυσανία φιλοτέχνησε ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους τη αρχαιότητας, ο Θάσιος Πολύγνωτος γύρω στο 475-460 π.Χ. Οι τοιχογραφίες ήταν πολυπρόσωπες και είχαν ως θέμα την άλωση της Τροίας (Ιλίου Πέρσις) και την κάθοδο του Οδυσσέα στον Άδη (Νέκυια).

Δυστυχώς, το κτήριο καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά με το πέρασμα των αιώνων, με αποτέλεσμα σήμερα να σώζονται μόνο ορισμένα αρχιτεκτονικά λείψανα.

Η νέα δράση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος κατά τη διάρκεια του απαγορευτικού…
«Ήξερες ότι;»
Κάθε μέρα μια νέα ανάρτηση στη σελίδα μας στο fb για τα μνημεία της Φωκίδος!
Νάνσυ Ψάλτη