Ο μαρμάρινος κυκλικός βωμός στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών

Ο μαρμάρινος κυκλικός βωμός στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών

Ήξερες ότι απαραίτητο στοιχείο για την τέλεση της λατρείας στον αρχαιοελληνικό κόσμο δεν ήταν ο ναός αλλά ο βωμός, στον οποίο τελούνταν οι θυσίες;

Ο βωμός αποτελούσε το πραγματικό κέντρο της λατρείας, της οποίας το βασικό συστατικό ήταν η θυσία που αποσκοπούσε στην άμεση επικοινωνία των ανθρώπων με τους θεούς. Οι βωμοί ήταν λίθινες ή ξύλινες κατασκευές διαφόρων σχημάτων με ή χωρίς βαθμίδες και με ανάγλυφες ή άλλες διακοσμήσεις. Συνήθως ήταν τοποθετημένοι σε υπαίθριους χώρους μπροστά από τους ναούς. Βωμοί, όμως, υπήρχαν και στις αυλές των σπιτιών, σε πλατείες και σε διάφορα δημόσια κτίρια. Δεν έλειπαν, ωστόσο, και βωμοί φτιαγμένοι από χώμα ή από σωρό στάχτης.

Ο μαρμάρινος κυκλικός βωμός που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών προέρχεται από το ιερό της Αθηνάς Προναίας. Η ανακάλυψη αρκετών τμημάτων του επέτρεψε την αποκατάστασή του ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα. Η ζωφόρος του διακοσμείται με ανάγλυφη παράσταση, στην οποία απεικονίζονται δώδεκα νεαρές κοπέλες που ανά δυάδες κρεμούν με χαριτωμένες κινήσεις κορδέλες σε γιρλάντα από φύλλα. Η παράσταση ίσως αποδίδει κάποια εικόνα από τον στολισμό του ιερού κατά τις εορταστικές ημέρες των μουσικών ή θεατρικών εκδηλώσεων. Ορισμένοι, μάλιστα, ερευνητές έχουν διατυπώσει τη θεωρία ότι ο βωμός ανήκει στο οικοδόμημα της Θόλου, επειδή βρέθηκε κοντά της κατά τις ανασκαφές. Ωστόσο, η συγκεκριμένη θεωρία δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Η νέα δράση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος κατά τη διάρκεια του απαγορευτικού…
«Ήξερες ότι;»
Κάθε μέρα μια νέα ανάρτηση στη σελίδα μας στο fb για τα μνημεία της Φωκίδος!
Νάνσυ Ψάλτη