Η ενεπίγραφη βάση αγάλματος του πυγμάχου Θεαγένη στους Δελφούς

Η ενεπίγραφη βάση αγάλματος του πυγμάχου Θεαγένη στους Δελφούς

 

Ήξερες ότι στο Μουσείο των Δελφών εκτίθεται μία ενεπίγραφη βάση αγάλματος ενός από τους πιο διάσημους αθλητές του αρχαίου κόσμου, του Θάσιου πυγμάχου Θεαγένη;

Ο πλέον διάσημος αθλητής του αρχαίου κόσμου ήταν ο Θάσιος πυγμάχος Θεαγένης, ο οποίος σύμφωνα με την αρχαία παράδοση πέτυχε να κερδίσει χίλια τετρακόσια στεφάνια και συνεπώς ίσο αριθμό νικών.

Ενδέχεται η μαρτυρία αυτή να μην είναι παρά μια υπερβολή που συνόδευε το μύθο του, όπως απίστευτες μοιάζουν και οι διηγήσεις για τη ζωή του• μεταξύ άλλων λέγεται ότι, σε ηλικία μόλις εννέα ετών, ο Θεαγένης, θαυμάζοντας ένα χάλκινο άγαλμα που ήταν στημένο στην αγορά της Θάσου, το απέσπασε από τη βάση του και το μετέφερε στην οικία του. Η πράξη του προκάλεσε αντιδράσεις και πολλοί συμπολίτες του ζήτησαν ακόμα και την καταδίκη του σε θάνατο. Η λογική επικράτησε με την πρόταση ενός ηλικιωμένου, ότι επαρκής τιμωρία θα ήταν απλώς να μεταφέρει το άγαλμα στη θέση του.

Ο Θεαγένης τίμησε την πόλη του με τις νίκες του και οι συμπολίτες τον τίμησαν με την ανάθεση χάλκινου αγάλματος. Σύμφωνα με μια παράδοση, κάθε βράδυ σε αυτό διοχέτευε την οργή του, χτυπώντας το ένας αθλητής που δεν ευτύχησε ποτέ να νικήσει τον Θεαγένη. Ωστόσο, κάποτε το άγαλμα έπεσε από τη βάση του και καταπλάκωσε τον απογοητευμένο αθλητή. Ο δικαστικός αγώνας, που ξεκίνησαν οι συγγενείς του, οδήγησε στην καταδίκη του αγάλματος και τη ρίψη του στη θάλασσα, προκειμένου να απομακρυνθεί το μίασμα. Λίγα χρόνια αργότερα οι Θάσιοι ακολουθώντας έναν χρησμό επανέφεραν το άγαλμα στη θέση του και καθιέρωσαν τη λατρεία του Θεαγένη ως θεραπεύουσας θεότητας.

Το καθιερωμένο βραβείο για το νικητή στους αγώνες κατά την αρχαιότητα ήταν ένα απλό στεφάνι από κλαδί ελιάς, ο κότινος, αλλά η τιμή που τον συνόδευε στη ζωή του ιδίου και των απογόνων του ήταν αξιοζήλευτη. Άλλωστε τα ονόματα πολλών αθλητών ξεπέρασαν το εμπόδιο του χρόνου και έφτασαν μέχρι τη σημερινή εποχή.

Η νέα δράση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος κατά τη διάρκεια του απαγορευτικού…
«Ήξερες ότι;»
Κάθε μέρα μια νέα ανάρτηση στη σελίδα μας στο fb για τα μνημεία της Φωκίδος!
Νάνσυ Ψάλτη