Το κοινό ανάθημα Ναυπακτίων – Μεσσηνίων στους Δελφούς

Το κοινό ανάθημα Ναυπακτίων – Μεσσηνίων στους Δελφούς

Ήξερες ότι τα αρχιτεκτονικά μέλη τριγωνικού σχήματος που εκτίθενται στην περιοχή των εκδοτηρίων του Μουσείου των Δελφών προέρχονται από μνημείο που αφιέρωσαν στο ιερό του Απόλλωνα από κοινού οι Ναυπάκτιοι και οι Μεσσήνιοι;

Το μνημείο έχει τη μορφή τριγωνικού πεσσού, ύψους περίπου 8μ., και πιθανότατα είχε στηθεί στο πλάτωμα νότια του ναού του Απόλλωνα μαζί με έναν δεύτερο τριγωνικό πεσσό που δεν έχει ταυτιστεί. Στο κάτω μέρος του πεσσού ήταν χαραγμένη η αναθηματική επιγραφή, που σώζεται αποσπασματικά και η αποκατάστασή της δεν είναι βέβαιη. Οι ανώτεροι δόμοι του πεσσόμορφου βάθρου διακοσμούνταν με χάλκινες οπλιτικές ασπίδες. Πιθανόν πρόκειται για κοινό ανάθημα των Ναυπακτίων-Μεσσηνίων από τη δεκάτη των λαφύρων τους στον Απόλλωνα από κάποια νίκη τους. Χρονολογείται στα μέσα του 5ου αι. π.Χ.

Ο κίονας των Δελφών μοιάζει μορφολογικά με τον τριγωνικό κίονα στην Ολυμπία, ο οποίος έφερε το άγαλμα της Νίκης του Παιωνίου και είχε τους ίδιους αναθέτες. Ωστόσο, ο τύπος της επίστεψης δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί, λόγω των πολλαπλών ιχνών στην πλίνθο. Η επικρατέστερη άποψη είναι ότι ο πεσσός έφερε τρίποδα με Καρυάτιδα σε μορφή Νίκης, καθώς στην επιφάνεια στήριξης σώζονται τέσσερις οπές. Η τέταρτη οπή θα στήριζε έναν αετό, ο οποίος εμφανίζεται ως συνοδός της Νίκης.

Η υποτιθέμενη Νίκη των Δελφών είναι λίγο παλαιότερη από την αντίστοιχη Νίκη της Ολυμπίας, και ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στο αρχαιότερο μνημείο των ίδιων αναθετών στους Δελφούς η μορφή της Νίκης κατείχε δευτερεύουσα θέση στο γλυπτικό σύνολο της επίστεψης της πεσσόμορφης βάσης.

Η νέα δράση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος κατά τη διάρκεια του απαγορευτικού…
«Ήξερες ότι;»
Κάθε μέρα μια νέα ανάρτηση στη σελίδα μας στο fb για τα μνημεία της Φωκίδος!
Νάνσυ Ψάλτη