Οι Πυθικοί Αγώνες στους αρχαίους Δελφούς

Οι Πυθικοί Αγώνες στους αρχαίους Δελφούς

Ήξερες ότι απεσταλμένοι των Δελφών πήγαιναν σε περισσότερες από 500 πόλεις για να ανακοινώσουν τη διεξαγωγή των επόμενων Πυθικών αγώνων;

Οι πανελλήνιοι αγώνες των Πυθίων δεν ήταν εκδηλώσεις στις οποίες απλώς λάμβαναν μέρος αθλητές από διάφορες ελληνικές πόλεις, που συναγωνίζονταν για την προσωπική τους δόξα. Σε αυτούς συμμετείχαν με τον πλέον επίσημο τρόπο πόλεις, οι οποίες μέσω εκπροσώπων τους έφεραν πολύτιμα αφιερώματα στο ιερό, σύναπταν διπλωματικές σχέσεις και επιδίωκαν με τη νίκη των αθλητών τους την πανελλήνια προβολή.

Το τυπικό της διαδικασίας επέβαλλε κάθε τέσσερα χρόνια την αποστολή εκπροσώπων του ιερού σε όλες τις ελληνικές πόλεις, προκειμένου να ειδοποιηθούν ότι έφτασε και πάλι η στιγμή για το μεγάλο γεγονός. Οι απεσταλμένοι αυτοί δεν πήγαιναν στο άγνωστο, αναζητώντας τις αρχές της κάθε πόλης. Αντίθετα, γίνονταν δεκτοί από συγκεκριμένους, επιφανείς πολίτες, τους θεαροδόκους, οι οποίοι από παλαιότερα είχαν δεχθεί να φιλοξενούν τους εκπροσώπους του ιερού και να τους παρουσιάζουν στις αρχές της πόλης. Ο κατάλογος των θεαροδόκων του ιερού των Δελφών αναγράφηκε κατά το τέλος του 3ου αι. π.Χ. και περιλαμβάνει τα ονόματα περισσότερων από 500 πόλεις σε όλη την έκταση του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Η νέα δράση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος κατά τη διάρκεια του απαγορευτικού…
«Ήξερες ότι;»
Κάθε μέρα μια νέα ανάρτηση στη σελίδα μας στο fb για τα μνημεία της Φωκίδος!
Νάνσυ Ψάλτη