Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Καθολικού της Μονής του Προφήτη Ηλία στο Χρισσό

Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Καθολικού της Μονής του Προφήτη Ηλία στο Χρισσό

 

Ήξερες ότι η κατασκευή του εντυπωσιακού ξυλόγλυπτου τέμπλου του Καθολικού της ιστορικής Ιεράς Μονής του Προφήτη Ηλία στο Χρισσό (1835), αποδίδεται σε έναν από τους σημαντικότερους μετσοβίτες ξυλόγλυπτες (ταλιαδόρους), τον Αναστάσιο Μόσχο;

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, όταν ο τεχνίτης του τέμπλου πήγε στο μοναστήρι για να το κατασκευάσει, διαφώνησε με το ηγουμενοσυμβούλιο για την αμοιβή του και αποφάσισε να φύγει. Καθώς έφευγε από το μοναστήρι, εμφανίστηκε μπροστά του ένας σεβάσμιος γέροντας με λευκά γένια (ο Προφήτης Ηλίας) και τον ρώτησε γιατί δεν ανέλαβε την εργασία. Όταν ο τεχνίτης του εξήγησε το λόγο, ο γέροντας του ζήτησε να επιστρέψει στο μοναστήρι και να αναλάβει το έργο, και αμέσως εξαφανίστηκε. Ο τεχνίτης ακολούθησε την συμβουλή του και φιλοτέχνησε ένα από τα αξιολογότερα έργα της λαϊκής ξυλογλυπτικής.

Στα ξυλόγλυπτα της Μονής ( τέμπλο, θρόνος, προσκυνητάρι) συνυπάρχουν τεχνοτροπικά παραδοσιακά βυζαντινά και μπαρόκ στοιχεία και χαρίζουν εξαίρετη αρμονία στις ξυλόγλυπτες παραστάσεις από τις οποίες ξεχωρίζει η θυσία του Αβραάμ.

Η νέα δράση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος κατά τη διάρκεια του απαγορευτικού…
«Ήξερες ότι;»
Κάθε μέρα μια νέα ανάρτηση στη σελίδα μας στο fb για τα μνημεία της Φωκίδος!
Νάνσυ Ψάλτη