Το ειδώλιο του «δεσπότη θηρών» Απόλλωνα στους Δελφούς

Το ειδώλιο του «δεσπότη θηρών» Απόλλωνα

 

Ήξερες ότι ο Απόλλωνας στη μικρασιατική του υπόσταση λατρευόταν και ως «δεσπότης θηρών», κυρίαρχος δηλαδή των θηρίων και προστάτης των κοπαδιών;

Στο μουσείο Δελφών εκτίθεται ελεφαντοστέινο ειδώλιο θεού ή ήρωα που δαμάζει θηρίο, το οποίο χρονολογείται τον 7ο αι. π.Χ.. Ο θεός κρατάει δόρυ και ακουμπά το αριστερό του χέρι στο κεφάλι λέοντος.

Το ειδώλιο αποτελεί διακοσμητική επένδυση επίπλου ή ξύλινου σκεύους και αποκαλύφθηκε το 1939 στην Ιερά Οδό, στο ύψος της στοάς των Αθηναίων, κατά την ανασκαφική διερεύνηση δύο λάκκων απόθεσης πολύτιμων αντικειμένων. Πρόκειται για αφιερώματα το οποία είχαν υποστεί ζημίες από την καταστροφή οικοδομήματος και οι αρχαίοι έθαβαν ευλαβικά στους αποθέτες, καθώς έκριναν ότι δεν έπρεπε να απομακρυνθούν από τον ιερό χώρο του Απόλλωνα.

Πολλοί μελετητές συνδέουν το ειδώλιο και πλήθος άλλων διακοσμητικών στοιχείων με μυθολογικές αναπαραστάσεις που εντοπίστηκαν στους αποθέτες, με την επένδυση του θρόνου που αφιέρωσε στους Δελφούς ο βασιλιάς της Φρυγίας Μίδας, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο.

Η νέα δράση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος κατά τη διάρκεια του απαγορευτικού…
«Ήξερες ότι;»
Κάθε μέρα μια νέα ανάρτηση στη σελίδα μας στο fb για τα μνημεία της Φωκίδος!
Νάνσυ Ψάλτη