Η απεικόνιση του Ηρακλή και του Θησέα στον Θησαυρό των Αθηναίων στους Δελφούς

Η απεικόνιση του Ηρακλή και του Θησέα στον Θησαυρό των Αθηναίων στους Δελφούς

 

Ήξερες ότι ο Θησέας παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά ως ίσος του Ηρακλή στον Θησαυρό των Αθηναίων στους Δελφούς;

Την επαύριο της μάχης του Μαραθώνα (490 π.Χ.) οι Αθηναίοι θέλησαν να επιδείξουν στο πανελλήνιο τον θρίαμβό τους επί των Περσών και ένα από τα πλέον πρόσφορα μέρη για να πετύχουν τον στόχο τους ήταν οι Δελφοί. Μεταξύ άλλων, τότε ανέγειραν τον νέο, εμβληματικό θησαυρό τους, μπροστά από τον οποίο έστεκαν αγάλματα των δέκα επωνύμων ηρώων των αθηναϊκών φυλών, κατασκευασμένα από περσικά λάφυρα.

Από τον πλούσιο γλυπτό διάκοσμο του Θησαυρού καλύτερα σώζονται οι μετόπες. Εκεί οι Αθηναίοι επέλεξαν να απεικονίσουν τους άθλους δύο ηρώων: του Ηρακλή, ήρωα πανελληνίως γνωστού και τιμωμένου, και του Θησέα, του Αθηναίου ήρωα στον οποίο αποδίδεται ο συνοικισμός της Αττικής και η ίδρυση της Αθήνας. Εκτός από τους “ξεχωριστούς” τους άθλους, αμφότεροι οι ήρωες μάχονταν με Αμαζόνες, μάλλον σε μία αλληγορία της μάχης του Μαραθώνα. Με τον τρόπο αυτό, ο Θησέας αναδεικνυόταν ως ίσος του Ηρακλή και προβαλλόταν η καθοριστική συμβολή των Αθηναίων στην νίκη επί των Περσών.

Η επιλογή της απεικόνισης του Θησέα συνδέεται και με μία παράδοση που αναφέρει ο Πλούταρχος: «Κι ύστερα από χρόνια οι Αθηναίοι άρχισαν να τιμούν τον Θησέα ως ήρωα για διάφορους λόγους και γιατί νόμισαν πως, όταν πολεμούσαν τους Μήδους στον Μαραθώνα, αρκετοί είδαν καθαρά το φάντασμά του να τους οδηγεί ένοπλο κατά των βαρβάρων» (Πλουτάρχου, Βίοι Παράλληλοι, Θησεύς, 35.5.).

Η νέα δράση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος κατά τη διάρκεια του απαγορευτικού…
«Ήξερες ότι;»
Κάθε μέρα μια νέα ανάρτηση στη σελίδα μας στο fb για τα μνημεία της Φωκίδος!
Νάνσυ Ψάλτη