Η Στήλη του Προυσία στους Δελφούς

Η Στήλη του Προυσία στους Δελφούς

Ήξερες ότι μία από τις βασικές αιτίες ανάθεσης πορτραίτου προς τιμήν ενός ηγεμόνα ήταν, σύμφωνα με τις επιγραφές, η ευεργεσία του βασιλιά προς την πόλη;

Η στήλη του Προυσία είναι ένα από τα αναθήματα στο ιερό του Απόλλωνα που ανεγέρθηκε προς τιμήν του βασιλιά Προυσία Β’ της Βιθυνίας, στη βορειοδυτική Μικρά Ασία. Η αναστηλωμένη σήμερα στήλη βρίσκεται βορειοανατολικά της εισόδου του ναού του Απόλλωνα στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών.

Το μνημείο χρονολογείται μετά το 182 π.Χ. και αποτελείται από ψηλή βάση, ύψους 10μ. περίπου, της οποίας η απόληξη διακοσμείται με ανάγλυφες γιρλάντες και βουκράνια. Στην κορυφή ήταν στημένο το έφιππο άγαλμα του βασιλιά Προυσία. Στις ορθογώνιες οπές που έχουν εντοπιστεί στη βάση του αγάλματος είτε προσαρμόζονταν φυτικά στοιχεία, όπως στάχυα, τα οποία σχετίζονταν με την ευεργεσία του βασιλιά, είτε στηρίζονταν χάλκινες αιχμές για την προστασία του μνημείου από τα πουλιά. Η επιγραφή επάνω στη στήλη μας πληροφορεί ότι πρόκειται για ανάθημα της Αιτωλικής Συμπολιτείας προς τιμήν του βασιλιά: «ΒΑΣΙΛΕΑ ΠΡΟΥΣΙΑΝ, ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΠΡΟΥΣΙΑ, ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΑΙΤΩΛΩΝ, ΑΡΕΤΑΣ ΕΝΕΚΕΝ ΚΑΙ ΕΥΕΡΓΕΣΙΑΣ ΤΑΣ ΕΣ ΑΥΤΟΥΣ».

Το συγκεκριμένο ανάθημα αντικατοπτρίζει τον ανταγωνισμό των διαδόχων και των ελληνιστικών βασιλείων, των οποίων τα αναθήματα μέσα στο δελφικό ιερό είχαν ως στόχο να υπερκεράσουν το ένα το άλλο σε αίγλη και πλούτο.

Η νέα δράση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος κατά τη διάρκεια του απαγορευτικού…
«Ήξερες ότι;»
Κάθε μέρα μια νέα ανάρτηση στη σελίδα μας στο fb για τα μνημεία της Φωκίδος!
Νάνσυ Ψάλτη