Ο Κίονας  των Χορευτριών και η μουσική σύνθεση «Οι Χορεύτριες των Δελφών» του Κλοντ Ντεμπισί

Ο Κίονας  των Χορευτριών και η μουσική σύνθεση «Οι Χορεύτριες των Δελφών» του Κλοντ Ντεμπισί

Ήξερες ότι ο Γάλλος μουσικός συνθέτης Claude Debussy εμπνεύστηκε την ομώνυμη μουσική σύνθεση από τον κίονα των Χορευτριών;

Ο μαρμάρινος κίονας με φύλλα άκανθας φέρει στην κορυφή του τρεις νεαρές χορεύτριες. Φορούν κοντό διάφανο χιτώνα με λεπτές πτυχώσεις, που αφήνει να διαγράφεται ελεύθερα η χυμώδης σάρκα τους. Έχουν υψωμένο το δεξί χέρι και φέρουν στο κεφάλι κάλαθο. Tο ύψος τους ξεπερνά τα 2 μ., ενώ το αρχικό ύψος του κίονα ήταν 11 μ. περίπου.

Σύμφωνα με νεότερη πρόταση, την σύνθεση επέστεφε ο μαρμάρινος ομφαλός, ο οποίος εκτίθεται πλέον μαζί με τον κίονα με τις χορεύτριες στο Μουσείο των Δελφών. Οι κοπέλες αρχικά ταυτίστηκαν με τις Θυιάδες, ακολούθους του Διονύσου. Πλέον θεωρείται ότι πρόκειται για τις κόρες του μυθικού βασιλιά της Αθήνας, Κέκροπα, οι οποίες προσφέρουν στον Απόλλωνα τον τρίποδα. Το πώρινο θεμέλιο της βάσης του κίονα βρίσκεται ακόμα στο ιερό τέμενος, μπροστά στο μνημείο του Δαόχου. Το μνημείο στήθηκε εκεί μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του 373 π.Χ. Σύμφωνα με δυο ενεπίγραφα θραύσματα της βάσης του, είναι αθηναϊκό ανάθημα πιθανώς της δεκαετίας 332 – 322 π.Χ.

To 1909 Claude Debussy συνέθεσε το κομμάτι «Οι Χορεύτριες των Δελφών», εμπνεόμενος από το εκμαγείο του γλυπτού που ήταν εκτεθειμένο στο Λούβρο.

Η νέα δράση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος κατά τη διάρκεια του απαγορευτικού…
«Ήξερες ότι;»
Κάθε μέρα μια νέα ανάρτηση στη σελίδα μας στο fb για τα μνημεία της Φωκίδος!
Νάνσυ Ψάλτη