Το μαρμάρινο αγαλμάτιο του Έρωτα στους Δελφούς

Το μαρμάρινο αγαλμάτιο του Έρωτα στους Δελφούς

Ήξερες ότι η απεικόνιση του Έρωτα ως μικρού, παχουλού παιδιού που δημιουργεί συνεχώς μπελάδες σε θνητούς και θεούς επικράτησε στην τέχνη κατά την Ελληνιστική Εποχή;

Σε αντίθεση με την κλασική περίοδο, κατά την οποία ο Έρωτας αποδιδόταν ως όμορφος έφηβος, στην ελληνιστική εποχή, στην οποία κυριαρχεί η παιχνιδιάρικη διάθεση και ο ειδυλλιακός χαρακτήρας στην τέχνη, επικρατεί η απεικόνισή του ως νήπιο. Το μαρμάρινο αγαλμάτιο των Δελφών, που χρονολογείται στον 2ο αιώνα π.Χ., απεικονίζει τον Έρωτα ως αποκοιμισμένο παιδί. Ο μικρός φτερωτός θεός, κουρασμένος από τις καθημερινές αταξίες, κοιμάται επάνω σε έναν βράχο στρωμένο με ένα ρούχο και η στάση του εμπεριέχει φυσικότητα και χάρη.

Εντύπωση προκαλεί η ρεαλιστική απόδοση του παχουλού παιδικού σώματος και η χαλαρότητα, με την οποία κρέμονται τα πόδια και τα χέρια του κοιμισμένου παιδιού. Ο μεγάλος αριθμός αντιγράφων και οι παραλλαγές δικαιολογούν τη φήμη που είχε αποκτήσει το συγκεκριμένο εικονογραφικό θέμα, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστός ο καλλιτέχνης που το δημιούργησε.

Το αγαλμάτιο των Δελφών πιθανότατα διακοσμούσε κάποιο κρηναίο οικοδόμημα κοντά το θέατρο, όπως αποδεικνύει η οπή στο κάτω μέρος του βράχου, από την οποία θα έρρεε το νερό.

< «Ήξερες ότι;» – Πάτησε εδώ για να δεις όλες τις δημοσιεύσεις >

Η νέα δράση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος κατά τη διάρκεια του απαγορευτικού…
«Ήξερες ότι;»
Κάθε μέρα μια νέα ανάρτηση στη σελίδα μας στο fb για τα μνημεία της Φωκίδος!
Νάνσυ Ψάλτη