Ο Νέρωνας στους μουσικούς αγώνες των Δελφών

Ο Νέρωνας στους μουσικούς αγώνες των Δελφών

Ήξερες ότι ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Νέρωνας επισκέφθηκε το 67 μ.Χ. τους Δελφούς και πήρε μέρος στους μουσικούς αγώνες που τελούνταν στο θέατρο;

Το αρχαίο θέατρο των Δελφών αποτελούσε τον χώρο διεξαγωγής μουσικών αγώνων, στο πλαίσιο των Πυθίων και άλλων θρησκευτικών εορτών και τελετουργιών.

Ρωμαίοι ιστορικοί αναφέρουν το πάθος του Νέρωνα για την κιθάρα και τις εμφανίσεις του με μακρύ χιτώνα, και προσωπείο σε μουσικούς αγώνες. Σκοπός του ταξιδιού του στην Ελλάδα ήταν να προβληθεί ως αγωνιστής στους πιο φημισμένους αγώνες της αυτοκρατορίας.

Οι υπεύθυνοι αξιωματούχοι για την διοργάνωση των αγώνων ανακαίνισαν βιαστικά το θέατρο, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο σκηνικό για τον κιθαρωδό αυτοκράτορα.

Η πρόσοψη του προσκηνίου της σκηνής του θεάτρου διακοσμήθηκε με μαρμάρινη ανάγλυφη ζωφόρο, μήκους περίπου 10μ. Αποτελείται από έξι πλάκες, στις οποίες απεικονίζονται έντεκα άθλοι του Ηρακλή και συγκεκριμένα ο κήπος των Εσπερίδων, η πάλη με τον Κέρβερο, με το λιοντάρι της Νεμέας, με έναν Κένταυρο, με τον Γηρυόνη, με τον Ανταίο, με τη Λερναία Ύδρα, η αρπαγή της ζώνης της Ιππολύτης, τα άλογα του Διομήδη και οι Στυμφαλίδες όρνιθες.

Στόχος των αξιωματούχων ήταν να κολακεύσουν τη ματαιοδοξία του αυτοκράτορα να ταυτίζει τον εαυτό του με τον πανελλήνιο ήρωα.

< «Ήξερες ότι;» – Πάτησε εδώ για να δεις όλες τις δημοσιεύσεις >

Η νέα δράση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος κατά τη διάρκεια του απαγορευτικού…
«Ήξερες ότι;»
Κάθε μέρα μια νέα ανάρτηση στη σελίδα μας στο fb για τα μνημεία της Φωκίδος!
Νάνσυ Ψάλτη