Δηλητηρίαση αδέσποτων: Πόντιος Πιλάτος η σημερινή δημοτική αρχή (κείμενο του Λουκά Αναγνωστόπουλου)

Δηλητηρίαση αδέσποτων: Πόντιος Πιλάτος η σημερινή δημοτική αρχή

Πέρασαν ήδη περισσότερα από δύο εικοσιτετράωρα που κάποιος ή κάποιοι ασυνείδητοι δηλητηρίασαν ζώα (σκύλους και γάτες) στην πόλη της Άμφισσας. Δυστυχώς πολλά από τα άτυχα αυτά ζώα κατέληξαν, ενώ αρκετά επεβίωσαν αφού τους προσφέρθηκε ιατρική φροντίδα από κτηνιάτρους, χάρη στην κινητοποίηση φιλόζωων και με την συνδρομή ανδρών της αστυνομίας.

Δυστυχώς, στην νοσηρή αυτή πραγματικότητα, αμέτοχη παραμένει η σημερινή δημοτική αρχή ως ένας νέος Πόντιος Πιλάτος, χωρίς να έχει αναλάβει καμία ενέργεια και πρωτοβουλία μέχρι στιγμής προκειμένου να αποτρέψει τέτοιου είδους ενέργειες και φυσικά να οδηγήσει τους ενόχους στην δικαιοσύνη.

Ενώ είναι υποχρέωσή της, βάσει της κείμενης νομοθεσίας να ασχοληθεί με τα αδέσποτα ζώα, να τα εμβολιάσει, να τα σιτίσει, να τα στειρώσει, να οδηγήσει αυτά που χρήζουν φροντίδας στα κατάλληλα διαμορφωμένα καταφύγια και φυσικά να προβεί στις απαραίτητες μηνύσεις σε περίπτωση κακοποίησης τους, τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει γίνει. Ούτε μία δημόσια παρουσία, απολύτως τίποτα! Μόνο μια κακογραμμένη και ανούσια ανακοίνωση της τελευταίας στιγμής, έπειτα από τον ξεσηκωμό της τοπικής κοινωνίας…

Αντιθέτως όλοι γίναμε μάρτυρες ενός ακόμη επικοινωνιακού χειρισμού του κου Ταγκαλή, όταν δήλωνε μεγαλόστομα πριν και μετά τις εκλογές, ότι το θέμα των αδέσποτων θα το χειρισθεί αυτοπροσώπως και ότι δήθεν είναι «προσωπικό του στοίχημα». Πού είναι σήμερα όταν οι φόλες και δηλητηριάσεις αδέσποτων ζώων έχουν πάρει πρωτοφανείς διαστάσεις και μάλιστα τα περιστατικά τους τελευταίους μήνες έχουν λάβει το μέγεθος χιονοστιβάδας;

Στο σημείο αυτό θέλω να υπενθυμίσω τις προσπάθειες που κατέβαλε η δική μας δημοτική αρχή για να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων. Βελτιώθηκαν σημαντικά οι υποδομές στο καταφύγιο της Άμφισσας, δημιουργήθηκαν νέες δομές στην Ιτέα και την Άμφισσα, εγγράφηκαν στους προϋπολογισμούς τα απαραίτητα κονδύλια για την φροντίδα των ζώων, ακολουθήθηκε πρόγραμμα παρακολούθησης τους, εμβολιασμών, σίτισης και πολλών στειρώσεων και φυσικά κατατέθηκαν οι απαραίτητες μηνύσεις σε περιπτώσεις δηλητηρίασης και κακοποίησης. Εμείς είμαστε περήφανοι γιατί επί πέντε χρόνια ως δημοτική αρχή ήμασταν στην πρώτη γραμμή καθημερινά προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα στην ουσία του, με ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και καλή συνεργασία με τους εθελοντές και τους συλλόγους, με ανάληψη των ευθυνών μας σε κάθε περίπτωση και όχι με κούφια λόγια.

Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ και ονομαστικά στην συνάδερφο Μαίρη Ανδρεοπούλου για την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε ως αρμόδια αντιδήμαρχος τα περασμένα χρόνια και την καθημερινή αυτοπρόσωπη παρουσία της σε όλες τις δύσκολες περιπτώσεις.

Ελπίζω και εύχομαι να υπάρξουν και σήμερα μιμητές της που να αποδείξουν ότι ζούμε σε πολιτισμένη κοινωνία που δείχνει την σημασία που πρέπει στους τετράποδους φίλους μας.

Λουκάς Αναγνωστόπουλος
δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της Ανανεωτικής Δύναμης Δήμου Δελφών