Διώξτε τις κάμπιες από τα λαχανικά σας με εύκολο και φυσικό τρόπο

Διώξτε τις κάμπιες από τα λαχανικά σας με εύκολο και φυσικό τρόπο

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του φθινοπωρινού λαχανόκηπου, είναι οι κάμπιες. Αν και μερικές τρύπες επάνω στα φύλλα των λαχανικών (λάχανα, μπρόκολα, κουνουπίδια κτλ) δεν προκαλούν κάποιο πρόβλημα, σε περίπτωση που δεν γίνει έγκαιρη αντιμετώπιση και ο πληθυσμός τους ξεφύγει από τον έλεγχο, τότε κινδυνεύουμε να χάσουμε τα λαχανικά μας.

Ένας εύκολος και φυσικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις κάμπιες, είναι ο Βάκιλος Θουριγγίας. Πρόκειται για ένα φυσικό εντομοκτόνο, που αποτελεί την πιο διαδεδομένη λύση στη βιολογική γεωργία. Και αυτό, γιατί είναι μια λύση με σίγουρη επιτυχία, η οποία δεν βλάπτει ούτε τον άνθρωπο, ούτε τα ωφέλιμα έντομα του λαχανόκηπου, και επιτρέπει την συγκομιδή των καρπών αμέσως μετά τον ψεκασμό.

Η συχνότητα του ψεκασμού, πρέπει να γίνεται ανά 3-4 ημέρες, όταν υπάρχει έντονη έξαρση και 1 φορά την εβδομάδα για πρόληψη, διότι η δραστικότητα του Βάκιλου Θουριγγίας διαρκεί για πολύ λίγο, από τη στιγμή που θα γίνει ο ψεκασμός. Να σημειωθεί, πως οι κάμπιες δεν επηρεάζονται από κανένα φάρμακο, όσο είναι μέσα στο αυγό τους (πριν την εκκόλαψη)! Επομένως, για να μπορέσετε να τις αντιμετωπίσετε όλες, θα πρέπει να γίνεται η εφαρμογή με σωστό προγραμματισμό. Ένα ακόμα πλεονέκτημα του Βάκιλου Θουριγγίας, είναι πως μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα σκευάσματα.

Μπορείτε να προμηθευτείτε τον Βάκιλο Θουριγγίας από τα γεωπονικά καταστήματα της περιοχής σας, ζητώντας πάντα σκεύασμα, του οποίου η χρήση να επιτρέπεται στη βιολογική γεωργία. Θα τον βρείτε σε διάφορες μορφές, όπως σκόνη επίπασης, υγρό έτοιμο για ψεκασμό και σκόνη για διάλυση σε νερό. Από την δική μας εμπειρία, ο ψεκασμός είναι πιο αποδοτικός, από ότι η σκόνη επίπασης.

Ο Βάκιλος Θουριγγίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα λαχανικά. Ο ψεκασμός, πρέπει να γίνεται πάντα τις απογευματινές ώρες. Μετά τον ψεκασμό, θα πρέπει να αποφύγετε το βρέξιμο των φύλλων με νερό, μέχρι τουλάχιστον και την επόμενη ημέρα. Να θυμάστε ότι κατά τον ψεκασμό, θα πρέπει να λούσετε τα φυτά σας πολύ καλά με το διάλυμα!

Κλείνοντας να τονίσουμε ξανά, πως η παραπάνω λύση αφορά μόνο κάμπιες που έχουν εκκολαφτεί. Σε περίπτωση που οι κάμπιες είναι ακόμα αυγά, δεν μπορείτε να τους κάνετε τίποτε, παρά μόνο να τα σπάσετε με το χέρι σας και να τα λιώσετε.

Πηγή: Olyplant.gr