«Αισθάνομαι, κατανοώ, συνεργάζομαι – Από το προσωπικό συναίσθημα στη δυναμική της ομάδας», ημερίδα για εκπαιδευτικούς, γονείς και εφήβους, 22 Απριλίου 2016, Άμφισσα

Αισθάνομαι, κατανοώ, συνεργάζομαι
Από το προσωπικό συναίσθημα στη δυναμική της ομάδας

ημερίδα για εκπαιδευτικούς, γονείς και εφήβους

22 Απριλίου 2016, Παρασκευή, 10.30 – 14.00
Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Άμφισσα

966

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ν. Φωκίδας της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας σε συνεργασία με το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων και Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Φωκίδας, το Δίκτυο Συνεργαζόμενων Φορέων για την Υγεία «Ακεσώ» και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Άμφισσας, πρόκειται να πραγματοποιήσουν ημερίδα γιαεκπαιδευτικούς, γονείς και εφήβους με θέμα: «Αισθάνομαι, κατανοώ, συνεργάζομαι – Από το προσωπικό συναίσθημα στη δυναμική της ομάδας». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016 και ώρες 10.30 – 14.00 (10.30 – 11.00 προσέλευση) στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ν. Φωκίδας.
Γενικός σκοπός της ημερίδας είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση εφήβων, γονέων και εκπαιδευτικών σε θέματα ψυχικής υγείας που αφορούν στην αναγνώριση, διαχείριση και έκφραση των συναισθημάτων αλλά και την συνεργασία στο πλαίσιο ομάδων και η δυναμική που πηγάζει από αυτές. Ειδικός στόχος είναι η κατανόηση του εαυτού και των άλλων, η ενδυνάμωση των ατόμων, η ψυχική ανθεκτικότητα και η απόκτηση περισσότερου ελέγχου στη ζωή τους.
Είναι γεγονός πως πολλοί νέοι βρίσκονται σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού στις μέρες μας με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο και να εμφανίζουν και άλλα συνοδά προβλήματα. Σύμφωνα με έρευνες, αυτή η ευάλωτη ομάδα παιδιών – εφήβων βρίσκεται σε κίνδυνο να αναπτύξει αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Οι έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι οι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές συνδέονται με διαταραχές προσωπικότητας και κυρίως με ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, την “αλεξιθυμία”, δηλαδή την αδυναμία να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και τα συναισθήματα των άλλων ή να μπορέσουν να καταλάβουν τι τα προκάλεσε.
Η επεξεργασία του θέματος θα γίνει με κεντρική παρουσίαση, βιωματική διεργασία σε ομάδες, συζήτηση – μοίρασμα.
Η Ημερίδα αποτελεί συνέχεια των «Ομάδων Εφήβων» που πραγματοποιεί η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας στο πλαίσιο της πρόληψης στα σχολεία της Β/θμιας Εκπαίδευσης του Ν. Φωκίδας. Φέτος, εφαρμόστηκε το υλικό του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ DHS Positive Choices (Deliberate Self- Harm Positive Choices) που αφορά πρακτικές αυτοπρόληψης με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενδυνάμωση των νέων.
Για δηλώσεις συμμετοχής στην ημερίδα αποστείλετε το Δελτίο Συμμετοχής που θα βρείτε αναρτημένο στο ιστολόγιο και την σελίδα facebook του Δικτύου «Ακεσώ» (www.facebook.com/pages/Δίκτυο-Συνεργαζόμενων-Φορέων-για-την-Υγεία-Ακεσώ, diktyoakeso.blogspot.gr) έως την Δευτέρα 18 Απριλίου 2016 μέσω e-mail ή fax στην οργανωτική επιτροπή της ημερίδας:  Fax.: 2265022600, E-mail: diktyo.akeso@gmail.com 
Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης στους συμμετέχοντες. 
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 2265022600 και 2265023222, email: diktyo.akeso@gmail.com 

Πληροφορίες για την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.ekpse.gr