Στη Στάνη της Ομόνοιας, στο φημισμένο γαλακτοπωλείο της οικογένειας Καραγεώργου από τον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας

Στη Στάνη της Ομόνοιας, στο φημισμένο γαλακτοπωλείο της οικογένειας Καραγεώργου από τον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας…

Αυθεντικό παραδοσιακό Γαλακτοπωλείο με ιστορία από το 1931. Γιαούρτι παραδοσιακό αγελαδινό και πρόβειο βραβευμένο με δίπλωμα και χρυσό μετάλλιο από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ρυζόγαλο και κρέμα με άρωμα που θυμίζουν άλλες εποχές, ολόφρεσκα γλυκά, είναι ορισμένα μόνο από τα εξαιρετικά προϊόντα που θα βρει κάποιος στη Στάνη. Ένα μαγαζί για όσους έχουν νοσταλγήσει τη γεύση.

Η ιστορία της Στάνης ξεκινάει από το χωριό Αθανάσιος Διάκος της Φωκίδας, γενέτειρα του ήρωα της επανάστασης  του 1821. Ο τόπος στον οποίο γεννήθηκαν σημαντικοί βιομήχανοι γάλακτος (Δασκαλόπουλος της ΔΕΛΤΑ, Φιλίππου της ΦΑΓΕ), ήταν η ιδιαίτερη πατρίδα του ιδρυτή της Στάνης Νικολάου Καραγεώργου, ο οποίος έφυγε το 1931 με προορισμό τον Πειραιά, όπου δραστηριοποιήθηκε στον χώρο που γνώριζε καλύτερα από κάθε τι άλλο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στην περιοχή της Ευαγγελίστριας και η επιχείρηση αναπτυσσόταν ιδιαίτερα ικανοποιητικά, όμως οι βόμβες του Β’ Παγκοσμίου  Πολέμου με στόχο τον Πειραιά, τον ανάγκασαν να μετεγκατασταθεί το 1949 στην Ομόνοια, στην οδό Μ. Κοτοπούλη, όπου συνεχίζει να λειτουργεί έως και σήμερα η Στάνη.

Το καινούργιο κατάστημα αγαπήθηκε γρήγορα από τους Αθηναίους και οι πρώτες επιτυχίες δεν καθυστέρησαν να έρθουν. Το 1953 απονέμεται στη ΣΤΆΝΗ δίπλωμα και χρυσό μετάλλιο από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για το πρόβειο παραδοσιακό γιαούρτι και λίγο αργότερα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ίδιο προϊόν.

Εύλογα λοιπόν υποθέτει κάποιος πως το γιαούρτι είναι το προϊόν στο οποίο βασίστηκε αυτό το παραδοσιακό γαλακτοπωλείο. Όντως ο μπάρμπα-Νίκος γνώριζε εμπειρικά αυτό που ξέρουμε εμείς σήμερα για το γιαούρτι από την πλούσια βιβλιογραφία.

Το 2005, η Στάνη ανακαινίσθηκε ριζικά, διατηρώντας όμως το ύφος του παραδοσιακού γαλακτοπωλείου.

Σήμερα, εξακολουθεί να λειτουργεί από την ίδια οικογένεια, συγκεντρώνοντας την αγάπη του κόσμου για εξήντα συνεχόμενα χρόνια.

Την πελατεία της Στάνης αποτελούν κάτοικοι της Αττικής αλλά και της  επαρχίας που όπως δηλώνουν «Αν κατέβω στην Αθήνα και δεν περάσω από την Στάνη για γιαούρτι και λουκουμάδες, αισθάνομαι πως κάτι παρέλειψα».

Μεγάλη όμως είναι και η ανταπόκριση των ξένων επισκεπτών καθώς η Στάνη τυγχάνει εντυπωσιακής προβολής από μμε του εξωτερικού.

www.stani1931.com