Στους Προσκόπους δόθηκε το κτίριο του Αναρριχητικού Κέντρου Συκιάς Δωρίδας

Στους Προσκόπους δόθηκε το κτίριο του Αναρριχητικού Κέντρου Συκιάς Δωρίδας

Πηγή: doridanews.gr / 28.5.2020

Σήμερα το πρωί, υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης του κτιρίου του Αναρριχητικού Κέντρου Συκιάς στους Ελληνες Προσκόπους από τον Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδος Γιώργο Δελμούζο.

Το κτίριο είναι στην είσοδο του χωριού , σε ύψωμα κάτω από την περίφημη ορθοπλαγιά και κτίσθηκε το 1996 με πόρους της Περιφέρειας. Έκτοτε δεν λειτούργησε καθόλου (!) και μέχρι σήμερα απαξιώνεται ερειπούμενο και λεηλατούμενο καθώς είναι παντελώς αφύλακτο.

Αποτελείται από δύο ορόφους.Το ισόγειο περιλαμβάνει 6 ευρύχωρα δωμάτια εκ των οποίων 1 είναι η κουζίνα και 2 τουαλέτες. Στον άνω όροφο υπάρχει ενας μεγάλος ενιαίος χώρος συγκεντρώσεων με ένα κυκλικό τζάκι στο κέντρο του , 2 δωμάτια και 2 τουαλέτες.

Δόθηκε λοιπόν στους προσκόπους οι οποίοι θα το συντηρήσουν και εξοπλίσουν με δικά τους έξοδα .

Αυτή η παραχώρηση αποτελούσε την κοινή θέληση των κατοίκων των όμορων χωριών και των συλλόγων τους (Συκιά, Λευκαδίτι, Κονιάκος).

Ευχαριστούμε τον κο Δελμούζο γιατί ανταποκρίθηκε στο αίτημα αυτό αλλά να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι ήταν και προεκλογική του υπόσχεση η οποία και τηρήθηκε!

Η Συκιά με το εκπληκτικό της ανάγλυφο προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες ανάπτυξης της περιοχής μέσα από την ανάδειξη του αναρριχητικού της πεδίου. Η ύπαρξη των προσκόπων στην περιοχή και ένα πλήρως λειτουργικό αναρριχητικό κέντρο , είναι προφανές ότι θα πυροδοτήσουν την ανάπτυξη που πάντα επιζητούσαμε σε αυτή την απομονωμένη ορεινή και συνάμα πανέμορφη περιοχή!

Θα προσφερθούν –σε βάθος χρόνου– θέσεις εργασίας στην περιοχή (πχ, οδηγοί βουνού, εκπαιδευτές αναρρίχησης, θέσεις στην εστίαση και στον ξενοδοχειακό τομέα, προσφορά αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων στους επισκέπτες κλπ).

Οι παράπλευρες δε δραστηριότητες , πχ θρησκευτικός τουρισμός ( από Μονή Κουτσουρού , σπήλαιο Ζωοδόχου Πηγής, μέχρι Βαρνάκοβα και κελί Αθαν. Διάκου στην Αρτοτίνα ) , οι παραποτάμιες και παραλίμνιες δραστηριότητες στον Μόρνο και την Λίμνη , η ορεινή πεζοπορία στα μονοπάτια μας , η δημιουργία μουσικού κέντρου μελέτης και διάδοσης της δημοτικής μας μουσικής στον Κονιάκο , θα δημιουργήσουν ένα μπουκέτο ενασχόλησης για τον επισκέπτη που θα τον ικανοποιήσει απόλυτα αν συμπεριλάβουμε και τον γαστριμαργικό πλούτο της περιοχής μας .

Ας ευχηθούμε λοιπόν αυτή η παραχώρηση της χρήσης του κτιρίου στους προσκόπους να λειτουργήσει καταλυτικά για την υλοποίηση και των άλλων δράσεων που αναφέραμε!

Θα αποτελέσουν τα εργαλεία για μία ήπια τουριστική ανάπτυξη που θα τονώσει ευρύτερα την αγροτική οικονομία της περιοχής , θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και θα αντιστρέψει αποφασιστικά την φθίνουσα τάση του δημογραφικού και την ερήμωση των χωριών μας .

Μάκης Κ. Κυριανάκης
Πρόεδρος Αδελφότητας Λευκαδιτίου