Γεώργιος Αθανασίου (Καπετάν Γιωργούλας) από το Δωρικό

Γεώργιος Αθανασίου (Καπετάν Γιωργούλας) από το Δωρικό

Θεωρώ ότι αξίζει να θέσω υπόψη σας τα παρακάτω, που αφορούν τον προπροπροπάππο μου του 1821 Γεώργιο Αθανασίου, γνωστό και ως Καπετάν Γιωργούλα και στην εξήγηση του πώς μετονομάσθηκε σε Μπουλούμπαση. 

1.- Το οικογενειακό μου επώνυμο, ήταν Μπουλούμπασης μέχρι το έτος 1982, οπότε με τον αδελφό μου Κωνσταντίνο αποφασίσαμε να το αλλάξουμε σε Ριόλας.

2.- Σύμφωνα με την τοπική προφορική παράδοση, η οποία αναφερόταν ιδίως στο Δωρικό, αλλά και στο Λιδωρίκι μέχρι που πέθαναν όλοι οι γεροντότεροι και σκόρπισαν σε άλλα σημεία πολλοί από τους νεότερους, κατά την περίοδο του 1821 ο τότε προπροπροπαππούς μου Γεώργιος λεγόταν ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ και ήταν ένας από τους «κλέφτες» της περιοχής. 

Το επώνυμο Αθανασίου υπήρχε στα μητρώα του Δωρικού, της περιόδου 1850, αλλά δεν γνωρίζω αν απαντάται και σήμερα.

Με τους συντρόφους του «κλέφτες», όπως τον ΚΑΡΜΑ, τον ΖΟΥΜΑ κ.ά., είχαν ως καταφύγιο και λημέρι μία μεγάλη σπηλιά, τη λεγόμενη «Αποκλείστρα», που υπάρχει ψηλά προς τον «Πύρνο».

Η σπηλιά βρίσκεται αριστερά μας καθώς ανεβαίνουμε προς το Δωρικό από την πλευρά του Λιδωρικίου, αριστερά  του Άι Βλάση, σε απόκρημνο σημείο, στη μέση γκρεμού, ενώ η πρόσβαση σ’ αυτή είναι αρκετά δύσκολη και επικίνδυνη, η δε τρύπα – είσοδός της φαίνεται από μακριά, ακόμη και από τον περιφερειακό δρόμο της λίμνης.

3.- Ο ως άνω προπροπροπάππους μου Γεώργιος ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, γνωστός και  ως «Καπετάν Γιωργούλας», κατάφερε κατά την έναρξη της επανάστασης του 1821, να σκοτώσει  τον «Μπουλούκπαση ή Μπουλούμπαση», δηλαδή τον Αποσπασματάρχη, τον επικεφαλή του τούρκικου στρατιωτικού τμήματος (μπουλουκιού), που επιχείρησε να επιτεθεί στους επαναστατημένους Έλληνες.

Για την επιτυχία του αυτή και προφανώς τιμής ένεκεν, του «κόλλησαν» ψευδώνυμο – παρατσούκλι και έκτοτε τον προσφωνούσαν  «Μπουλούμπαση  ή  Μπελούμπαση», το οποίο επικράτησε και καταχωρήθηκε ως επίσημο στα τότε δημοτολόγια του Σεβεδίκου (Δωρικού), κατά τη δημιουργία των δημοτολογίων του απελευθερωμένου Ελληνικού  Κράτους.

4.- Όλα τα παραπάνω, όπως επίσης ότι έλαβε μέρος σε πολλές μάχες εναντίον των Τούρκων, τα άκουσα και με τα ίδια μου τα  αυτιά στο Δωρικό το 1966, από τους τότε υπέργηρους του χωριού, όταν παιδί 10 ετών, πήγα για πρώτη φορά στο Δωρικό με τους γονείς μου, καβάλα στα μουλάρια μας.

Επίσης μου τα είχε αναφέρει πολλές φορές και ο ίδιος ο πατέρας μου Ιωάννης Μπουλούμπασης του Γεωργίου και της Μαρίας, ο οποίος είχε γεννηθεί το 1903 στο Λιδωρίκι και απεβίωσε στην Αθήνα το 1991, αγροτοκτηνοτρόφος, που όμως υπήρξε και απόφοιτος του Σχολαρχείου Λιδωρικίου και γνώστης (κινητό αρχείο) πάρα πολλών ατόμων, πολλών υποθέσεων και πολλών ιστορικών συμβάντων ιδίως της περιφέρειας του Λιδωρικίου. 

Σας γνωρίζω ότι λόγω του ό,τι διαμένω πολύ μακριά από την Αθήνα, δεν βρήκα χρόνο να κάνω σχετική έρευνα στα μητρώα των αγωνιστών της επανάστασης του 1821, αλλά πολύ θα χαρώ αν πληροφορηθώ ότι βρήκατε περισσότερα στοιχεία για τον ως άνω πρόγονό μου του 1821 και τη συμμετοχή του στους αγώνες των Ελλήνων κατά την επανάσταση του 1821.

6.- Υπόψη σας ότι στη γνωστή εγκυκλοπαίδεια «νέα  δομή» και συγκεκριμένα στη σελίδα 351 του Α΄ τόμου, αναφέρεται επί λέξει: «Αθανασίου Γεώργιος (ή Καπετάν Γιωργούλας). Γεννήθηκε στη Δωρίδα. Διάσημος οπλαρχηγός. Πολέμησε  στις διαταγές των Ανδρούτσου, Γκούρα, Σαφάκα, Μαστραπά, Κ. Μπότσαρη και Πανουργιά.  Διακρίθηκε στην ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου».

Γεώργιος Ι. Ριόλας
Αντιστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. ε.α.