Καταρράκτης ματιών: Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται; (γράφει η οφθαλμίατρος Βασιλική Ν. Ντρισμπιώτη)

Καταρράκτης ματιών: Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται;

γράφει η οφθαλμίατρος Βασιλική Ν. Ντρισμπιώτη, www.eyelasermed.gr

Ο καταρράκτης είναι η θόλωση του φυσικού φακού του ματιού.

Μπορεί να αναπτυχθεί σε μήνες ή πιο συχνά σε διάστημα χρόνων και αρχικά δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Ο καταρράκτης μπορεί να αναπτυχθεί μόνο στο ένα μάτι αρχικά, αλλά συνήθως προσβάλλονται και τα δύο μάτια με μικρή χρονική διαφορά μεταξύ τους.

Ο καταρράκτης δεν πονάει ούτε προκαλεί κόκκινα μάτια ή φλεγμονή. Τα μάτια συνήθως είναι εντελώς κανονικά στα διάφορα στάδια ανάπτυξης του καταρράκτη. Μόνο σε πολύ προχωρημένους καταρράκτες, η κόρη του ματιού μπορεί να γίνει γκρίζα ή λευκωπή λόγω του υπερώριμου καταρράκτη.

Ποια τα συνήθη συμπτώματα του καταρράκτη;

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του καταρράκτη περιλαμβάνουν:

 • Η όραση γίνεται θολή ή θαμπή, σαν να κοιτάζει κανείς μέσα από ένα λερωμένο τζάμι.
 • Η θολή όραση δεν μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά ή φακούς επαφής.
 • Η όραση συνήθως χειροτερεύει σε χαμηλό φωτισμό.
 • Το έντονο φως, από τον ήλιο ή τους προβολείς αυτοκινήτου, μπορεί να προκαλεί φωτοστέφανο όταν έρχεται από μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αυτό προσομοιάζεται με τη μειωμένη ορατότητα όταν στο ηλιοβασίλεμα ο ήλιος πέφτει σε ένα βρώμικο παρμπρίζ.
 • Τα χρώματα μπορεί να εμφανίζονται λιγότερο ζωντανά ή ξεθωριασμένα.
 • Μπορεί να νιώθετε ότι τα βλέπετε πιο κιτρινωπά.
 • Μπορεί να βλέπετε διπλά είδωλα, « βλέπω διπλά».
 • Μπορεί να εμφανιστεί μυωπία προκαλώντας μια προσωρινή βελτίωση στην κοντινή όραση, ο ασθενής δηλαδή δεν χρειάζεται τα κοντινά του γυαλιά για να διαβάσει. Όσο όμως προχωράει ο καταρράκτης και η ανάγνωση δυσχεραίνει.

Από τι εξαρτάται το είδος των συμπτωμάτων;

Η μορφή του καταρράκτη θα καθορίσει σε κάποιο βαθμό το είδος των συμπτωμάτων που θα εμφανίσετε:

 • Ένας πυρηνικός καταρράκτης οδηγεί συχνά σε βελτίωση της κοντινής όρασης λόγω της αύξησης της μυωπίας που αντιρροπεί την πρεσβυωπία. Ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται ότι η όραση του βελτιώνεται ή ότι δεν χρειάζεται γυαλιά για να δει κοντά αλλά καθώς ο καταρράκτης εξελίσσεται, η όραση τελικά θα επιδεινωθεί.
 •  Ένας φλοιώδης καταρράκτης μπορεί να μην προκαλεί συμπτώματα μέχρι να επεκταθεί κεντρικά και να φτάσει στον οπτικό άξονα της κόρης. Από το σημείο αυτό και μετά, η όραση θα επιδεινωθεί ταχύτατα.
 • Ένας υποκαψικός καταρράκτης μπορεί να προκαλεί ελάχιστα συμπτώματα μέχρι να γίνει αρκετά προχωρημένος, αν και μπορεί να υπάρξουν πρώιμες εκδηλώσεις με εμφάνιση ‘’φωτοστέφανου΄’ γύρω από τα έντονα φώτα.

Αντιμετώπιση

Ανεξάρτητα με τον τρόπο και το χρονικό διάστημα για την εκδήλωσή του, ο καταρράκτης δεν χειρουργείται επειδή τον ανακάλυψε ο οφθαλμίατρος στην εξέταση ρουτίνας των ματιών σας. Θα πρέπει να συνυπολογιστούν πολλές παράμετροι που αφορούν το ιστορικό αλλά και το προφίλ του εκάστοτε ασθενή.

Μόνο με εξατομικευμένες λύσεις μπορεί να διασφαλιστεί το άριστο αποτέλεσμα για τον ασθενή.

…………………………………………….

Η Βασιλική Ν. Ντρισμπιώτη κατάγεται από την Ιτέα Φωκίδας. Είναι Χειρουργός Οφθαλμίατρος με εξειδίκευση στον Kαταρράκτη, το Laser μυωπίας και τη Xειρουργική Bλεφάρων. Διατηρεί ιατρείο στην Αθήνα.