Οι θεατρικές παραστάσεις στο Κροκύλειο – Μια θεατρική αναδρομή στις εκδηλώσεις του Συλλόγου Κροκυλιωτών

Οι θεατρικές παραστάσεις στο Κροκύλειο

Μια θεατρική αναδρομή στις εκδηλώσεις του Συλλόγου Κροκυλιωτών

του Ευάγγελου Γραββάνη 
(πρόεδρος του Συλλόγου Κροκυλιωτών «Ο Μακρυγιάννης»
Ανασκαλεύοντας τα αρχεία του Συλλόγου, ψάχνοντας για υλικό στην ιστοσελίδα του, διαπίστωσα ότι το Κροκύλειο φιλοξένησε αρκετές θεατρικές παραστάσεις, πράγμα αρκετά σπάνιο για έναν μικρό και ορεινό οικισμό σαν τον δικό μας. Το θέατρο γενικότερα απουσιάζει από τους ορεινούς οικισμούς και ιδιαίτερα στην σημερινή εποχή που τα χωριά έχουν απολέσει τον πληθυσμό τους και τα σχολεία που κάποτε συγκροτούσαν μαθητικούς θιάσους, είναι πλέον κλειστά.

Οι θεατρικές παραστάσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 40 – 50 χρόνια στο Κροκύλειο συνδέονται τις περισσότερες φορές με τις εκδηλώσεις ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ που δημιούργησαν γενικότερα μία πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα στο χωριό μας. Τα περισσότερα από τα έργα αυτά ήταν αξιόλογα ενώ αρκετά όπως είναι φυσικό αφορούσαν τον Μακρυγιάννη.

Η θεατρική αναδρομή που ακολουθεί  προέρχεται από υλικό του Συλλόγου (αρχείο εφημερίδας του Συλλόγου, φωτογραφίες) καθώς και προσωπικά αρχεία. Συνολικά από το 1973 έως σήμερα, καταγράφονται 13 θεατρικές παραστάσεις (ερασιτεχνικές και επαγγελματικές), που πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία, στο σχολείο και στο εντευκτήριο Λιβάδι του Συλλόγου. Σημειώνεται πως οι 5 από αυτές πραγματοποιήθηκαν την τελευταία 7ετία, ενώ στο διάστημα 1988 – 2011 βρέθηκαν στοιχεία για μόνο μία παράσταση.

Μέσα από τις παραστάσεις αυτές, είδαμε σημαντικούς κλασικούς ηθοποιούς όπως ο Φοίβος Ταξιάρχης,  η Ασπασία Παπαθανασίου, ο Χρίστος Καλαβρούζος, ο Ντίνος Καρύδης αλλά και σύγχρονους όπως ο Γιώργος Γαλίτης και ο Γιώργης Κοντοποπόδης.