ΕΡΤ / Ελληνική Αποκριά: Τα 2 από τα 9 ξεχωριστά έθιμα είναι στη Φωκίδα (Η Νύχτα των Στοιχειών στην Άμφισσα και το Αλευρομουτζούρωμα στο Γαλαξείδι)

ΕΡΤ / Ελληνική Αποκριά: Τα 2 από τα 9 ξεχωριστά έθιμα είναι στη Φωκίδα!

Η Νύχτα των Στοιχειών (Άμφισσα)

Από το 1995, στην Άμφισσα, το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς γίνεται η αναπαράσταση της «Νύχτας των Στοιχειών». Οι ντόπιοι αναβιώνoυν τον μύθο του ταμπάκη Κωσταντή, ο οποίος στοίχειωσε στα ταμπάκικα, κοντά στην πηγή της Χάρμαινας, όταν η αγαπημένη του Λενιώ έπεσε νεκρή από έναν φοβερό κεραυνό. Πρόκειται επί της ουσίας για την κορύφωση ενός διήμερου εκδηλώσεων μέσα στην Αποκριά.

Είναι μέρος της καθημερινότητας των κατοίκων της Άμφισσας η Χάρμαινα και το Στοιχειό της. Κατά τη διάρκεια της Αποκριάς -και μια μακρά περίοδο προετοιμασίας- μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν ποικιλοτρόπως.

Το τριήμερο της Αποκριάς πραγματοποιείται και το παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού, στο οποίο συμμετέχουν όλα τα παιδιά της πόλης από τη Δ΄ Δημοτικού και μέχρι τη Γ΄ Λυκείου. Κάθε τάξη έχει τη δική της στολή και το δικό της θέμα για το παιχνίδι, όμως τη Νύχτα των Στοιχειών είναι άπαντες ντυμένοι με τις προβιές τους και εξοπλισμένοι με τα κουδούνια και τους τενεκέδες τους και παραμένουν έτσι μέχρι το πρωί.Στο εικαστικό εργαστήρι της πόλης κατασκευάζονται τα Στοιχειά και, εκτός από την κατασκευαστική ομάδα, μπορεί ο καθένας να προσθέσει τη δική του πινελιά. Ολόκληρη η πόλη μπαίνει στον ρυθμό του Στοιχειού και στολίζεται με ανδρείκελα, στοιχειά και άλλα παράξενα και απόκοσμα πλάσματα-κατασκευές τις οποίες φτιάχνουν επίσης πολίτες εθελοντές της πόλης. Τα τελευταία χρόνια, και με τη βοήθεια του Πολιτιστικού Κέντρου Φωκίδας, οι κάτοικοι της Άμφισσας έχουν δημιουργήσει κάτι παραπάνω σε ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και κατασκευές. «Πιστεύω πως σε αυτή την πόλη δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη γνωρίζει την ιστορία της Λενιώς και του Κωνσταντή, αφού ακόμα και μέσα από τα σχολεία οι δάσκαλοι προβάλλουν την παράδοση, την ιστορία και τους μύθους του τόπου μας», λέει στο ert.gr ο αντιδήμαρχος Δελφών Δ.Ε. Άμφισσας Αριστείδης Αγγελόπουλος.

< πάτησε εδώ για να δεις ολόκληρο το άρθρο >

Το Αλευρομουτζούρωμα (Γαλαξείδι)

«[…] Στην εποχή των καραβιών, την Καθαρή Δευτέρα οι Γαλαξιδιώτες έτρωγαν και έπιναν σε συντροφιές ή στα σπίτια τους ή με καλό καιρό σε κήπους και στις γύρω εξοχές. Και «εν ευθυμία τελούντες» πήγαιναν όλοι στην «αγορά» όπως έλεγαν τότε την προκυμαία. Οι άνδρες φορούσαν παλιά, άχρηστα ρούχα και καπέλα. Απ’ τους ώμους τους, σταυρωτά, κρεμούσαν δυο μεγάλες πάνινες σακούλες. Η μία είχε αλεύρι και η άλλη χαρτοπόλεμο. Στη μέση τους και στο μπροστινό μέρος κρεμούσαν μπουκάλια γεμάτα με λουλάκι ρευστό ή με βερνίκι παπουτσιών. Όλα τα καφενεία είχαν εγχώρια όργανα. Τις μέρες της αποκριάς ενισχύονταν από τσιγγάνους με το τούμπανο και την καραμούζα…» (Από το βιβλίο του Ευθυμίου Γουργουρή «Το Γαλαξίδι στον καιρό των Καραβιών»)

Το ιδιαίτερα διασκεδαστικό έθιμο του Αλευρομουτζουρώματος λαμβάνει χώρα στο Γαλαξίδι την Καθαρά Δευτέρα. Κάτοικοι και τουρίστες μετατρέπονται σε αλευρομαχητές, και με πολεμοφόδια χρωματιστό αλεύρι, που διανέμεται δωρεάν από τον Δήμο, επιδίδονται επί ώρες σε «επικές» μάχες, που ξεκινούν το μεσημέρι στο λιμάνι.

< πάτησε εδώ για να δεις ολόκληρο το άρθρο >