Αλευρομουτζούρωμα στο Γαλαξείδι, Καθαρή Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020

Αλευρομουτζούρωμα στο Γαλαξείδι

Καθαρή Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020

Την Καθαρή Δευτέρα στο Γαλαξείδι διαδραματίζεται το πιο ανατρεπτικό και γεμάτο ενέργεια έθιμο της Αποκριάς, το Αλευρομουτζούρωμα. Με την αδρεναλίνη να ανεβαίνει στα ύψη, όλοι οι συμμετέχοντες ξεχύνονται με αυτοσχέδια άρματα ή πεζή στο Λιμάνι της ναυτοπολιτείας και ο «πόλεμος» αρχίζει. Τόνοι από αλεύρι και φούμο εκτοξεύονται προς κάθε κατεύθυνση και όλοι βάφονται στα χρώματα του παιχνιδιού. Για να συμμετέχετε κι εσείς, χρειάζεστε μόνο κέφι και τόλμη γιατί το αλεύρι διανέμεται δωρεάν από το Δήμο. Όσο για τους λιγότερο τολμηρούς μπορείτε να το απολαύσετε από την απέναντι πλευρά του λιμανιού …ασφαλείς.

Η ιστορία λέει, όπως γράφει ο Άγγλος περιηγητής Dodwell που επισκέφτηκε το 1801 ή το 1809 το Γαλαξίδι, τις μέρες της Απόκριας, από αφηγήσεις του γνωρίζουμε ότι η προέλευση του εθίμου είναι πολύ παλαιότερη από την εποχή των καραβιών 1840 και μετά. Λέγεται ότι οι θαλασσοπόροι Γαλαξιδιώτες είδαν σε πόλη της Σικελίας παρόμοιες ομαδικές λαϊκές γιορτές, με ιδιόμορφες εκδηλώσεις κατά τις οποίες οι διασκεδάζοντες είχαν χρωματίσει τα πρόσωπά τους, όπως οι παλιάτσοι των ιπποδρομιών, τους εντυπωσίασαν και τις μεταφύτευσαν στο Γαλαξίδι και για να μιμηθούν τους γλεντοκόπους της Σικελίας, χρησιμοποίησαν λευκό άλευρο μαζί με το λουλάκι και το βερνίκι. Η επιτυχία ήταν τόση ώστε από τότε είχε καθιερωθεί ως ανεξάλειπτο έθιμο το διαβόητο αλευρομουτζούρωμα της Καθαράς Δευτέρας, μοναδικό σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, στο οποίο υπάκουαν με θρησκευτική πίστη και το τηρούσαν με ευλάβεια όλοι οι άρρενες Γαλαξιδιώτες κάθε ηλικίας και τάξεως… (απόσπασμα από το βιβλίο του Ευθυμίου Γουργουρή «Το Γαλαξείδι στον καιρό των καραβιών»).

Την Καθαρή Δευτέρα οι Γαλαξειδιώτες έτρωγαν και έπιναν σε συντροφιές ή στα καφενεία τους ή με καλό καιρό σε κήπους και στις γύρω εξοχές. Οι άντρες φορούσαν παλιά ρούχα και καπέλα απ΄ τους ώμους τους σταυρωτά κρεμούσαν δυο μεγάλες πάνινες σακούλες, η μια είχε αλεύρι και η άλλη χαρτοπόλεμο. Στη μέση τους και στο μπροστινό μέρος κρεμούσαν μπουκάλια γεμάτα με λουλάκι ρευστό ή με βερνίκι παπουτσιών. Όλα τα καφενεία είχαν τοπικά όργανα. Τις μέρες της Απόκριας ενισχύονταν από τσιγγάνους με το τούμπανο και την καραμούζα.

Το Γαλαξείδι είναι μια ναυτική πόλη με τεράστια ιστορία και παράδοση και αξίζει να το επισκεφτεί κανείς όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ελάτε να ζήσετε μοναδικές στιγμές κεφιού, γλέντι με πολύ χορό και κρασί. Οι επισκέπτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους παλιά ρούχα, πετσέτες, μάσκα για το πρόσωπο ή τη μύτη και ειδικές πλαστικές στολές που καλύπτουν όλο το σώμα. Στα τοπικά καταστήματα μπορούν να προμηθευτούν αυτά τα υλικά. Το αλεύρι μοιράζεται δωρεάν από τη Κοινότητα Γαλαξειδίου λίγο πριν το αλευρομουτζούρωμα που ξεκινάει στις 2.30 το μεσημέρι.