Κινηματογραφική Λέσχη Ιτέας: «Μηχανισμός των Αντικυθήρων – Αφηγήσεις» (του ντοκιμαντέρ του Νίκου Παπακώστα), 16 Νοεμβρίου 2019, 19.00, Πολιτιστικό Κέντρο Ιτέας

Κινηματογραφική Λέσχη Ιτέας

Μηχανισμός των Αντικυθήρων – Αφηγήσεις

ντοκιμαντέρ του Νίκου Παπακώστα

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019, 19.00
Πολιτιστικό Κέντρο Ιτέας

 

 

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ
cineitea.blogspot.com

Ο διεθνούς φήμης αστροφυσικός καθηγητής Παν/μίου Αθήνας Ξενοφών Μουσάς στην Ιτέα

Σάββατο 16/11/2019 στις 7μμ

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Μηχανισμός των Αντικυθήρων-αφηγήσεις»

Νέα δεδομένα τόσο για τον μηχανισμό, όσο και για την ενάλια ανασκαφή που συνεχίζεται μέχρι σήμερα

Σας καλούμε να συμμετέχετε σε αυτήν την ανεπανάληπτη εμπειρία!!

Θα παραβρεθεί ο σκηνοθέτης Νίκος Παπακώστας και θα προλογίσει ο κορυφαίος καθηγητής Ξενοφών Μουσάς.

Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ είναι υπό την αιγίδα της ΑΕ του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλου και παρουσιάζει μια από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις όλων των εποχών: τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, έναν αρχαίο υπολογιστή του 2ου π.Χ. αιώνα, που αποδεικνύει ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν αναπτύξει προηγμένη τεχνολογία, με βάση την πυθαγόρεια φιλοσοφία και την ελληνική επιστήμη, πριν από 2500 χρόνια.

Επιστημονικός σύμβουλος του ντοκιμαντέρ είναι ο διεθνούς φήμης αστροφυσικός καθηγητής Παν/μίου Αθήνας Ξενοφών Μουσάς, που εθελοντικά πρόσφερε τη γνώση και την εμπειρία του για τη δημιουργία ενός αξιόπιστου έργου τεκμηρίωσης.

Κορυφαίοι καθηγητές της αστροφυσικής, της αστρονομίας, των μαθηματικών, της παλαιογραφίας ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συμμετέχουν στην έρευνα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, σημειώνουν στην ταινία τα κυριότερα και νεότερα στοιχεία γύρω από τον αρχαιότερο υπολογιστή. Να αναφέρουμε ενδεικτικά: ο Δημήτρης Νανόπουλος Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, ο Διονύσης Σιμόπουλος, επ. διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου, η Αγγελικη Σίμωσι Αρχαιολόγος, Διευθύντρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, ο Γιάννης Μπιτσάκης φυσικός και ιστορικός των επιστημών, ο Mike Edmunds καθηγητής του πανεπιστημίου του Κάρντιφ στην Ουαλία

Με αυτό τον τρόπο, τα αποτελέσματα των ερευνών που συνεχίζονται, αλλά και τα ερωτηματικά που ακόμα γεννάει ο Μηχανισμός, συμπυκνώνονται σε μια ταινία και γίνεται πιο κατανοητή για όλους μας η αξία του μοναδικού αυτού αντικειμένου.