Η «Στερεά… Υπεροχής!» για το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στον Καραβόμυλο Φθιώτιδας

Η «Στερεά… Υπεροχής!»
για το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στον Καραβόμυλο Φθιώτιδας

Λαμία, 12-9-2019

Δελτίο Τύπου

Η «Στερεά… Υπεροχής!» για την εγκατάσταση προσφύγων στην Ανατολική Φθιώτιδα.

Η αιφνιδιαστική και μονομερής ενέργεια της κυβέρνησης, για δημιουργία Hot Spot (ή όπως αλλιώς θέλουν να το ονομάζουν) στον Καραβόμυλο Φθιώτιδας, έρχεται να επιβεβαιώσει, το πώς αντιλαμβάνεται η νέα κυβέρνηση, τη διαχείριση του προσφυγικού.

Η απάνθρωπη πρακτική που υιοθέτησε η κυβέρνηση, το προηγούμενο διάστημα, με την κινηματογραφική εκκένωση χώρων φιλοξενίας προσφύγων, με την απαράδεκτη εξαίρεση μεταναστών και προσφύγων από την Υγειονομική Περίθαλψη, με την κατάργηση της Αρχής Προσφυγών για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου σε β’ βαθμό, παραβιάζοντας έτσι κατάφωρα το Ενωσιακό Δίκαιο, δείχνει όχι μόνο έλλειψη σχεδιασμού αλλά και ενσυναίσθησης απέναντι σε κατατρεγμένους ανθρώπους.

Η έλλειψη στοιχειώδους ενημέρωσης, πόσο μάλλον διαλόγου με τις αρχές του τόπου, πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα τον κ. Περιφερειάρχη, διότι συνιστά απαξίωση της περιφερειακής αρχής και των πολιτών της Στερεάς γενικότερα.

Οι αποφάσεις κεκλεισμένων των θυρών και τα τετελεσμένα γεγονότα δεν ευνοούν την εξεύρεση λύσεων, αντίθετα δημιουργούν κλίμα δυσαρέσκειας στην τοπική κοινωνία, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Το προσφυγικό είναι ένα πολυσύνθετο – πολυπαραγοντικό ζήτημα, αλλά πρωτίστως και κυρίαρχα ανθρωπιστικό, που δεν χωρά βοναπαρτισμούς και προχειρότητες.

Τόσο ο κ. περιφερειάρχης όσο και η κυβέρνηση ας έχουν το σθένος να κρατήσουν τις όποιες ομολογουμένως καλές πρακτικές της προηγούμενης περιόδου. Να θυμίσουμε ότι κατά την προηγούμενη θητεία, η Περιφέρεια είχε την πρέπουσα αρωγή και συνεργασία, με όλο τον κυβερνητικό μηχανισμό, προκειμένου να συμβιώνουν ομαλά οι πολίτες της Εύβοιας με τους φιλοξενούμενους πρόσφυγες στη δομή της Ριτσώνα, όπως αντίστοιχα έγινε στη Λειβαδιά και στις Θερμοπύλες.

Από την πλευρά μας και εφόσον η απόφαση «είναι ειλημμένη», δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθεί μια αποθήκη ψυχών, που θα στερείται συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Δηλώνουμε ότι θα ελέγχουμε τη διαφάνεια κάθε χειρισμού σχετικά με τη λειτουργία του χώρου και ότι θα συμβάλλουμε, με τις όποιες δυνάμεις μας, στην ομαλή συμβίωση με τους πολίτες της περιοχής και στην εδραίωση κοινωνικής ειρήνης.

Το Γραφείο Τύπου