«Ισμήνη» του Γιάννη Ρίτσου, θεατρική παράσταση – σκηνοθεσία: Δημήτρης Αποστόλου, εκδήλωση του Φεστιβάλ Δελφών, 17 Ιουλίου 2019, 21.00, «Οικία Πανουργιά», Άμφισσα

Ισμήνη
του Γιάννη Ρίτσου

θεατρική παράσταση – σκηνοθεσία: Δημήτρης Αποστόλου
εκδήλωση του Φεστιβάλ Δελφών

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019, 21.00
«Οικία Πανουργιά», Άμφισσα

www.delphifestival.gr

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Η. Αποστόλου
Ισμήνης: η Μαρία Βαρότση
Αντιγόνη: η Μέτζο Σοπράνο : Κατερίνα Πολυμενάκου
Νεαρός Αξιωματικός: Γιώργος Ζαχαρόπουλος
Τροφός : Αννα Γκιούλου

Συντελεστές
Μουσική : Δήμητρα Πίτσου
Κοστούμια : Β. Ζουμά , Δ. Αποστόλου
Φωτισμοί: Αριάνα Μπίνη
Μακιγιάζ : Παναγιώτα Μήταλα
Αφίσα, Γραφικά, φωτογραφίες, βίντεο Ε. Ζουμά

Το έργο
Πρόκειται για έναν από τους μονολόγους της συλλογής «Τέταρτη Διάσταση» ο οποίος άρχισε να γράφεται το 1966 και ολοκληρώθηκε μέσα στα χρόνια της δικτατορίας το 1971, όταν ο Ρίτσος ήταν εκτοπισμένος στη Σάμο.
Με μια βαθιά αίσθηση της νοσταλγίας και της απώλειας είναι διαποτισμένος αυτός ο μονόλογος ο οποίος απευθύνετε σε βουβό πρόσωπο, ένα επισκέπτη, κάποιο που μπήκε μέσα στο παλιό σπίτι το φορτωμένο με αναμνήσεις, ένα νεαρό … Η γυναίκα πληγωμένη από το χρόνο και ασθμαίνουσα από το βάρος των νεκρών, κινείτε σε ένα απροσδιόριστο χρόνο, σε μια εποχή άλλη. Σαν να έχει παγιδευτεί αιώνια στα μεγάλα ψηλοτάβανα σπίτια ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο, λίγο πριν το τέλος, σιγομουρμουρίζοντας ή κραυγάζοντας τις αναμνήσεις της, φωτισμένη με τις τρεμάμενες φλόγες άλιωτων κεριών και πίνοντας πορφυρά ηδύποτα ενώ έξω, εκεί απ’ όπου έρχεται ο νεαρός σιωπηλός επισκέπτης, οι εποχές αλλάζουν κι οι καιροί κυλούν…Η Ισμήνη δεν κινείται από φόβο αλλά από σύνεση και προσαρμοστικότητα.

Δεν τάσσεται υπέρ του Κρέοντα αλλά υπέρ της ζωής η οποία πάντα αποτελούσε την κυρίαρχη δυναμική της. Υπήρξε ερωτευμένη, υπήρξε ποθητή γυναίκα και ταυτόχρονα μια λαίμαργη έφηβη, υπήρξε εκείνη που όριζε τα μέτρα των δυνατοτήτων της με αυτοσυγκράτηση και πρακτικό πνεύμα, καταθέτοντας σ’ ένα ευοίωνο μέλλον που θα αντιστάθμιζε το αιματοβαμμένο παρόν.

Η φθορά, ο θάνατος, ο ανομολόγητος έρωτας, το καθήκον, η ματαιοδοξία της δόξας, οι χαμένες ζωές, η ματαιότητα της εξουσίας, είναι μερικά μόνο από τα θέματα που εκφράζονται ανάγλυφα και μέσα από εξαίσιες εικόνες, δίνοντας στο κείμενο μια ιδιαίτερη ζωντάνια και θεατρικότητα.

Μαγικό Θέατρο Άμφισσας
Το 1988, το Μαγικό Θέατρο Άμφισσας ξεκίνησε σε μόνιμη βάση το θέατρο στην Άμφισσα όπου συνεχίζει έως και σήμερα. Από το 2008 λειτουργεί θεατρικό τμήμα στο Εικαστικό – Θεατρικό Εργαστήρι Άμφισσας με την υποστήριξη του Δήμου Δελφών που υποστηρίζει το θέατρο και το σύλλογο μας. Την οργάνωση – διδασκαλία και καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρη Αποστόλου. Το Μαγικό Θέατρο Άμφισσας έκλεισε 30 χρόνια σταθερής καλλιτεχνικής πορείας, έχει συμμετάσχει και διακριθεί σε πολλά φεστιβάλ κι έχει δώσει παραστάσεις σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.