Φωκίδα 1821 – Ρινίσματα τεκμηρίωσης

Η σελίδα θα ανανεώνεται – συμπληρώνεται διαρκώς…

Φωκίδα 1821 – Ρινίσματα τεκμηρίωσης

Πολλοί από τους γνωστούς ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, μεταξύ των οποίων ο Μακρυγιάννης, ο Αθανάσιος Διάκος, ο Πανουργιάς, ο Δήμος Σκαλτσάς ή Σκαλτσοδήμος, ο Τριαντάφυλλος Αποκουρίτης, ο Κωνσταντής Καλύβας  κατάγονταν από την Δωρίδα.

www.dorikiadelfotis.gr/?page_id=966

<-><-><-><-><-><-><-><-><-><-><-><->

Κατά την ελληνική Επανάσταση για την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό, ο αγωνιστής Κουτρούκης από την Καλλιθέα, μαζί με τον Κατσικαπή από τη Βιτρινίτσα (σημερινή Τολοφώνα) και με ακόμα 100 αγωνιστές πολέμησαν στην απελευθέρωση του Μαλανδρίνου.

www.kallitheadoridas.gr/en/history.html

<-><-><-><-><-><-><-><-><-><-><-><->

Απο την αναφορά μας δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τον πολεμιστή Σκαλτσοδήμο απο την Αρτοτίνα Δωρίδος ο οποίος διακρίθηκε για τις νίκες του εναντίον του Δράμαλη στην μάχη της Υπάτης 1822 και στη μάχη στο Χάνι του σκορδά 30/6/1826. Ηρωικά πολέμησε για την ελευθερία και ο οπλαρχηγός Βασίλειος Μαστραπάς με καταγωγή απο το Διακόπι Δωρίδος. Στις 14 Ιουλίου του 1824 δόθηκε μια ακόμη ιστορική μάχη, στην Άμπλιανη. Στην μάχη αυτή,η οποία κατέληξε νικηφόρος για τους αγωνιστές της επανάστασης,αναχαιτίσθηκε ο τούρκικος στρατός και διωκόμενος οριστικά απο τη Δυτική Ελλάδα.

www.hotelkallipolis.gr/epanastasi-1821

<-><-><-><-><-><-><-><-><-><-><-><->

Μεγαλοχώρι η Αμυγδαλιά, μετείχε στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 με δεκάδες αγωνιστές, αλλά και στους μετέπειτα αγώνες της πατρίδας μας. Η προσφορά αυτή και διάφορα σχετικά ιστορικά γεγονότα περιγράφονται με λεπτομέρειες στο εξαιρετικό βιβλίο «Πλέσσα – Αμυγδαλιά» του Αρεοπαγίτου Αθανασίου Θ. Μανέτα.

www.dorida.gr/%CE%BB%CE%B9%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%BA%CE%B9/%CE%B1%CE%BC%CF%85%CE%B3%CE%B4%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%AC

<-><-><-><-><-><-><-><-><-><-><-><->

Το 1821 οι Κουπακιώτες αγωνιστές πολέμησαν και θυσιάστηκαν ενάντια στον Τουρκικό ζυγό.

www.dorida.gr/%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B9%CE%B1/%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%80%CE%AC%CE%BA%CE%B9

<-><-><-><-><-><-><-><-><-><-><-><->