Συνταγή: Τραχανόπιτα των Δελφών («Συμπόσιο», Δελφοί)

Τραχανόπιτα των Δελφών
Μια πίτα που κρύβει στην καρδιά της την Ελλάδα

Οι Δελφοί είναι ο Ομφαλός της γης. Ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός  λόγω της ιστορικότητάς του. Ένας τόπος που η προϊστορία συναντά την ιστορία και το χθες συναντά το σήμερα.

Κάτω από τους Δελφούς, είναι ο ιστορικός ελαιώνας της Άμφισσας που φθάνει μέχρι τη θάλασσα… αξίζει πραγματικά μια επίσκεψη εκεί…

Στους Δελφούς, η φίλη Μαρία Μαγγανιά, του Συμποσίου, έχει φτιάξει ένα κήπο με όλα τα ενδημικά αρωματικά φυτά και βοτάνια ακόμα έχει φυτέψει αμυγδαλιές. Αξίζει να επισκεφθείτε τον κήπο της και απολαύσετε στο Συμπόσιο γεύσεις παράδοσης.

Εμείς στην τελευταία επίσκεψη δοκιμάσαμε την τραχανόπιτα που η συνταγή είναι της προγιαγιά τους και ήταν το «προσφάι» και όταν έβοσκαν τα πρόβατα και όταν ήταν η εποχή του λιομαζώματος.

Επίσης ο τραχανάς ήταν δικής τους παρασκευής με ματζουράνα, όπως και σήμερα που τον ετοιμάζουν αποκλειστικά για την πίτα αυτή.

Εσείς θα την φτιάξετε με ξινό τραχανά ακόμα και λαχανικών ή γλυκό τραχανά που αγαπάτε.

Το μυστικό στην παρασκευή είναι ότι τα υλικά πρέπει να προστίθενται στη γέμιση, όπως τα αναφέρουμε και η πίτα να ψήνεται αμέσως διότι αλλιώς ο τραχανάς θα τραβήξει τα υγρά και η γέμισή μας δεν θα είναι μετά το ψήσιμο πλούσια και αφράτη αλλά λασπωμένη.

< πάτησε εδώ για να δεις τη συνταγή >

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού