Βιβλιοπαρουσίαση: «Οι ροζ ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας» του Δημήτρη Μπέκου, Εκδόσεις «Κλεψύδρα»

Οι ροζ ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας

ήταν πράγματι ροζ;

του Δημήτρη Μπέκου

Εκδόσεις «Κλεψύδρα», 2007, σχήμα: 17χ24, σελίδες: 407, με ένθετο σιντί

* Ο Δημήτρης Μπέκος κατάγεται από το χωριό Συκιά της Δημοτικής Ενότητας Λιδωρικίου του Δήμου Δωρίδας.

967

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Η Ελληνική ιδιοφυία, αυτή η ιδιοφυία η οποία σε όλους τους τομείς είχε μια οπτική τόσο εύστοχη και ξεκάθαρη, στον τομέα των θρησκευτικών ιδεών μοιάζει να λειτούργησε σαν σε παιχνίδι τρελής αυταπάτης και παραδοξολογίας. Δεν προσέδωσαν μόνο τη φυσιογνωμία του ανθρώπου στο θείο αλλά και τα ανθρώπινα πάθη και αδυναμίες: Έρωτες ανόσιοι, αιμομικτικοί, συμπλεγματικοί, μοιχείες, εγκλήματα ή σφάλματα που κάθε σημερινή ηθική αποδοκιμάζει, αποδόθηκαν στους θεούς και τους ήρωες. Παράξενος παραλογισμός που φέρνει σε αμηχανία.

Είναι όμως άραγε έτσι τα πράγματα ή μήπως οι μύθοι, πέρα από την ποιητική τους ή άλλη αξία, υπηρετούν κάποιον ή κάποιους σκοπούς και η κατανόησή τους θα έδινε απαντήσεις όχι μόνο για το τότε αλλά και για το σήμερα;

«Θα έρθει η ημέρα που η κατανόηση του μύθου θα συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο χρήσιμων ανακαλύψεων του αιώνα. Ο δυτικός άνθρωπος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι το μυθικό κομμάτι εξακολουθεί να ενυπάρχει και οε μια σύγχρονη ύπαρξη.» (Μ. Eliade)

Δημήτρης Μπέκος

Ο Δημήτρης Μπέκος γεννήθηκε το 1950 στη Συκιά Φωκίδος και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε «Langue et Litterature Francaises» στο Πανεπιστήμιο της Rennes και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφία, με εξειδίκευση στις «Ph. Sciences et Theories des formes de l’ Education» στο Πανεπιστήμιο του Strasbourg. Έχει παρακολουθήσει σε διάφορα Πανεπιστήμια κύκλους σπουδών που αφορούν στη Λογοτεχνία (συγκριτική λογοτεχνία, κριτική λογοτεχνίας), στη Λαογραφία (μυθολογία των λαών της λεκάνης της Μεσογείου, Ελληνικό δημοτικό τραγούδι), στη Φιλοσοφία (αρχαία ελληνική φιλοσοφία), στη Ψυχολογία – Κοινωνιολογία (συμπεριφορισμό, ψυχοκριτική), έχει εκπονήσει αρκετές μελέτες και δίνει σειρά διαλέξεων. Υπηρέτησε επί σειρά ετών στην Εκπαίδευση – Παιδεία και στο Δημόσιο, σαν έφορος βιβλιοθηκών και πινακοθηκών. Το 1975 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο και από τότε ασχολείται συνεχώς με τη συγγραφή και την έρευνα.